Riksdag – švedski parlament

Riksdag – švedski parlament

Riksdag, Stockholm. Izvor: Nordic Point

Uvijek je zabavno hodati stopama kraljeva i velikana. Švedski parlament svakako je mjesto kroz čije hodnike je prošlo puno važnih imena. Švedski kralj, koji živi u susjedstvu, ovdje je česti gost a ima ceremonijalnu ulogu otvaranja sjednice svake jeseni, koja će se ove, 2018.g. otvoriti 25.9. u 14 sati. Zajednička fotografija uvijek se uslika na svečanim stepenicama zgrade parlamenta.

Za moje posjete švedskom parlamentu dobila sam dobru sliku o tome tko ovdje sjedi, na koji način se sjednice vode, te što znači voditi jednu od najbogatijih zemalja svijeta.

Vlada osim zgrade parlamenta posjeduje i 4 okolne zgrade koje povezuje Norrbro most. U jednoj od zgrada u blizini parlamenta (bijela zgrada) živi premijer. Mala tajna koju smo saznali je da premijer ‘na posao’ u parlament dolazi tajnim tunelom ispod Norrbro mosta!

Sama zgrada parlamenta nalazi se na otočiću Helgeandsholmen a preuzela je prostore od državne riznice. Jedna je od najzanimljivijih zgrada na potezu od Drottningsgatan ulice na putu do kraljevske palače.

Ivana
Ivana
Zaljubljenik u Sjever i licencirani vodič sa stalnim prebivalištem u Švedskoj, fotograf amater te bloger, koristi svaku priliku da putuje unutar Skandinavije te upoznaje ljude, kulturu i krajolike ovog dijela svijeta. Putem bloga rado dijeli svoja iskustva i korisne informacije sa putovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.