5 dana avionom i brodom

20.7., 10.8., 15.8., 14.9., 5.10.2018.

Itinerer

1. dan: ZAGREB – STOCKHOLM

Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva  sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava za let u Stockholm na liniji OU 484 (Croatia Airlines) u 15.15 sati. Po slijetanju u Stockholm u 17.25 sati, transfer do hotela . Grad leži na 14 otoka spojenih s 53 mosta na južnom kraju jezera Mälaren, a njegov arhipelag krasi više od 24.000 otoka, otočića i hridi. Osnovan 1252. godine, glavnim gradom je postao 1634. godine. Današnji Stockholm dinamičan je, raznolik i živahan grad, a divne zgrade, brojne zelene površine i mostovi čine ga neponovljivim. Smještaj u hotel. Obzirom da je Stockholm specifičan upravo po tome da je dnevno svjetlo do večernjih sati svakako preporučujemo odlazak do grada s pratiteljem putovanja, javnim gradskim prijevozom koji je u gradu izvrsno organiziran. Noćenje.

2. dan: STOCKHOLM

Doručak. Poslije doručka odlazak s pratiteljem autobusom do grada. Panoramski ćemo proći po otocima Södermalm i Kungsholmen do Östermalma gdje ćemo se zaustaviti kod Fjälgattana s kojeg se pruža prekrasan pogled na otok Gamla Stan. Po spuštanju u stari dio grada nastavljamo s pješačkim razgledom. Riječ je o jednoj od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih četvrti u Europi, upravo je to jezgra otkud se Stockholm razvija i gdje je zapravo nastao. Jedna od najvećih atrakcija Gamla Stana jest Kraljevska palača, jedna od najvećih u svijetu s više od 600 prostorija. Više lijepih crkvi i muzeja nalazi se u ovoj četvrti, kao i nacionalna katedrala i Nobelov muzej. U srcu četvrti je glavni trg Stortorget, čest fotografski motiv na razglednicama grada. Nakon obilaska Gamla Stana i pauze za kavu i kupovinu suvenira predlažemo odlazak javnim prijevozom s pratiteljem putovanja prema otoku Djurgarden, otoku muzeja kako ga još zovu. Djurgarden je zelena oaza nedaleko od središta grada koji stanovnici i turisti obožavaju, od 15. st. je bio kraljevski posjed, a danas se na njemu nalaze mnogi fantastični muzeji kao što su Skansen – muzej na otvorenom, Muzej Vasa s kraljevskim brodom, ponosom švedske mornarice iz 17 .st., muzejom grupe Abba, itd. Nakon razgleda slobodno poslijepodne. Povratak u hotel u vlastitom aranžmanu. Noćenje u hotelu.

3. dan: STOCKHOLM – HELSINKI (vožnja brodom)

Doručak. Odjava iz hotela i predaja prtljage na recepciji. Slobodno prijepodne za uživanje u lokalnim restoranima, kavi ili kupovini tradicionalnih suvenira. Poslijepodne transfer do luke gdje se ukrcavamo na brod i smještamo po kabinama. Naše krstarenje brodom s bogatom ponudom a la carte restorana, buffet restorana, dućana i barova kreće iz Stockholma prema Helsinkiju. Tijekom plovidbe brodom svakako nemojte propustiti prolazak stockholmskim arhipelagom s 24 tisuće otoka od kojih je samo oko tisuću naseljenih. Stockholmski arhipelag je jedinstven prostor u svijetu i jedan od najvećih arhipelaga baltičkog mora! Na nekim otočićima nalaze se pitoreskne kuće, mali restorani i hoteli, a neki su pak netaknuti ljudskom rukom. Noćenje na brodu.

4. dan: HELSINKI

Doručak. Odjava iz kabina, silazak s broda i odlazak autobusom na poludnevni razgled grada: Parlament, Nacionalni muzej, Opera, Gradska vijećnica, katedrala, crkva u kamenu Temppeliaukio, koncertna dvorana Finlandia, djelo arhitekta Avara Aalta, park i spomenik skladatelju Jeanu Sibeliusu. Danas je Helsinki moderno, europsko, kulturno središte čiji je kozmopolitski način života u savršenoj harmoniji s prirodom. Duga povijest manifestira se u brojnim spomenicima koje ćete vidjeti za vrijeme razgledavanja, kao i moderne primjere arhitekture poznate po jednostavnosti, funkcionalnosti i eleganciji. Nakon razgleda transfer do hotela i smještaj.  Slobodno poslijepodne, predlažemo posjet tzv. Glavnoj tržnica (ili ‘ribljoj tržnici’) koja se nalazi uz samu obalu, a gdje se mogu kupiti svježi odresci lososa i meso soba. Glavna tržnica je i mjesto gdje lako možete naći suvenire kao što su ruske krznene kape, rezbarene drvene zdjele, sobove kože i laponske lovačke noževe. Povratak do hotela u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

5. dan: HELSINSKI – ZAGREB

Nakon doručka odjava iz hotela te organizirani transfer do zračne luke Helsinki. Po dolasku u zračnu luku prijava na let za Zagreb u 13.00 sati na liniji OU 4487 (Croatia Airlines). Predviđeni dolazak u Zagreb je u 14.35 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Cjenik

First minute cijena aranžmana po osobi:

-za polaske 10.8., 14.9., 5.10.: 4.295 kn

-za polaske 20.7., 15.8.: 4.495 kn

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

-za polaske 10.8., 14.9., 5.10.: 4.495 kn

-za polaske 20.7., 15.8.: 4.695 kn

– doplata za polazak iz Zadra, Splita, Pule i Dubrovnika: 370 kn + zrakoplovne pristojbe (na upit)

First minute popust: 200 kn za uplate do 30 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta.

Najmanji broj putnika: 20

Cijena uključuje:  prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Stockholm i Helsinki – Zagreb, smještaj u hotelu 3*/4* u Stockholmu na osnovi 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama, smještaj u hotelu 3*/4* u Helsinkiju na osnovi 1 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama,

smještaj u dvokrevetnim unutarnjim kabinama ( kreveti na kat ) na putničkom brodu Stockholm – Helsinki na osnovi 1 noćenja s doručkom,

razglede javnim prijevozom i pješice prema programu putovanja, transfere prema programu, ulaznicu za čuvenu „Crkvi u stijeni“ u Helsinkiju,

pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

Obavezne doplate po osobi: zrakoplovne pristojbe 1.090 kn (podložne promjenama)

Cijena ne uključuje: doplatu za jednokrevetnu sobu 1.700 kn, ulaznice za lokalitete i muzeje koji se posjećuju (doplata na licu mjesta), dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom te troškove osobne prirode, karte javnog prijevoza u Stockholmu (pojedinačna karta za odraslu osobu od 43 SEK, postoje različite vrste dnevnih karata), putno osiguranje (preporučujemo)

Informativne cijene ulaznica ( plaćanje ne licu mjesta ): ulaznice za muzeje i kulturno povijesne spomenike u Stockholmu (cijene mogu biti podložne promjenama): Kraljevska palača 160 SEK, crkva Riddarholmen 50 SEK, palača Drottningholm 130 SEK, muzej Skansen 180 SEK, ABBA muzej 195 SEK, muzej Vasa 130 SEK, Nordijski muzej 100 SEK, Stockholm Pass cijena od 595 SEK za 24 sata.
Ulaznice za muzeje i kulturno povijesne spomenike u Helsinkiju (cijene mogu biti podložne promjenama): muzej Ateneum 15 EUR, muzej finskog dizajna 10 EUR, Helsinki City Card 46 EUR.

Praktične napomene

U Švedskoj je valuta švedska kruna (SEK). Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite krune prije početka putovanja u Hrvatskoj jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta. Plaćanje kreditnim karticama vrlo je rašireno je u Švedskoj. U Finskoj je valuta Euro. Lokalno vrijeme u Finskoj je +1 sat u odnosu na hrvatsko i švedsko vrijeme. Ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu, vestu, čvršću sportsku obuću, zaštitu od kiše, ali naravno i ljetnu laganiju odjeću.
Švedska je država na sjeveru Europe, na obali Baltičkog mora. Švedska je četvrta zemlja po veličini u Europi i zauzima jugoistočni dio Skandinavskoga poluotoka. Glavni grad je Stockholm. Zbog velike površine od 450.295 km2 te populacije nešto veće od 10 milijuna stanovnika, Švedska ima malu gustoću naseljenosti od oko 20 stanovnika po km2.
Finska je nordijska država u sjeveroistočnoj Europi, s 5.416.000 stanovnika i površine od 338.144 kvadratnih kilometara. Najveći dio Finske je nizak, blago valovit, šumovit kraj s mnogo jezera. Ima 187.888 jezera (većih od 500 m2) te 179.584 otoka. Glavni je grad Helsinki. Finci pripadaju ugrofinskoj skupini naroda i govore finskim jezikom. Uz finski službeni jezik je i švedski.
Stockholm je glavni i najveći grad Švedske s više od 930.000 stanovnika. Sjedište je, između ostalog, Kraljevske švedske akademije znanosti, Karolinska instituta i Švedske akademije, Sam grad je sagrađen na otocima (povijesni centar na 5 otoka) povezanim mostovima. Nalazi se na mjestu gdje se jezero Mälaren povezuje s morem.
Helsinki je glavni i najveći grad Finske. Smješten je u južnom dijelu zemlje na obali Finskog zaljeva. Helsinki čini konurbaciju s još tri grada – Espoo, Vantaa i Kauniainen, koji su zajedno nazvani područje glavnog grada. Ovo područje ima 1.231.000 stanovnika.
Granične i vizne formalnosti:
Hrvatski državljani mogu u Švedsku i Finsku putovati s putovnicom ili osobnom iskaznicom. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

Pošaljite nam upit

Sviđa Vam se putovanje? Pošaljite nam upit.

Kontaktirat ćemo Vas bez obaveze i odgovoriti na sva Vaša pitanja