Foteviken

Vikinški muzej na otvorenome, Foteviken

Muzej Foteviken je arheološki muzej na otvorenom smješten u jugoistočnom dijelu regije Skåne, nekih 20-ak kilometara od grada Malmö.

Živi povjesni muzej ili muzej na otvorenom Foteviken, nije muzej u tradicionalnom smislu riječi. Nema ustakljenih zidova,  mramora, nema opisnih znakova, ni tradicionalne zgrade muzeja. Ovdje je sagrađen čitav vikinški grad s materijalima i tehnikama iz prošlosti, tako da se povijesno ispravno može doći u kontakt s arheološkim i povjesnim izvorima koji su poznati iz onog doba. Drugim riječima, grad se ne sastoji od filmskih kulisa, nego od izvornih, čvrstih i stvarnih stambenih kuća.

Da bi grad dobio dušu i moglo ga se zamiliti onakvog kakav je ovdje mogao stajati prije otprilike tisuću godina, grad je naseljen volonterima koji su zainteresirani za život iz vikinškog doba. Stanovništvo grada sastoji se od članova Udruge SVEG (Scandinavian Viking Explorer Group).

Svake godine u lipnju održava se vikinški sajam koji traje 7 dana prepunih događanja, povjesnih bitki i zanatskih radionica.

Muzej je započeo radom početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada je istraženo pet potopljenih vikinških brodova pronađenih u ušću Fotevikena, koje se proteže do Höllvikena. Tada je osnovana morska arheološka udruga SVEG i te se počelo je sustavno tražiti pomorske ostatke oko Falsterbo poluotoka.