Skandinavija

Skandinavija je naziv koji se upotrebljava kolektivno za tri zemlje sjeverne Europe – Norvešku i Švedsku (koje zajedno čine Skandinavski poluotok) te Dansku. Ove tri zemlje ovako su grupirane zbog njihovog povijesnih, kulturnih i jezičnih značajki. Ovaj pojam se često proširuje također i na Island i Farske otoke, koji su jezično povezani, te na Finsku koja nema jezičnu poveznicu. Kolektivna oznaka “Skandinavija” danas prvenstveno odražava lingvističke sličnosti, ali i povijesne i socijalne veze između tih zemalja unatoč njihovoj trenutnoj političkoj nezavisnosti, različite politike tijekom dva svjetska rata i Hladnog rata, te članstvo u međunarodnim organizacijama.

Pojam Nordijske zemlje odnosi se na pet zemalja sjeverne Europe (Norveška, Švedska, Danska, Finska i Island) koje su ujedinjene geografskim i ekonomskim faktorima.

Zemlje sjeverne Europe su nešto poput bratstva zbog načina na koji oduvijek dijele iste vrijednosti i način života. Još od doba vikinga pa sve do danas, sjevernjaci su se borili jedni protiv drugih, stvarali saveze jedni s drugima i vladali jedni nad drugima. Švedska je vladala Finskom preko 600 godina, Danska je vladala južnom Švedskom također preko 600 godina (ili pak, Švedska je vladala istočnom Danskom zadnjih 300 godina), te Norveškom skoro 500 godina, dok je Islandom vladala Norveška nekih 200 godina a zatim Danska sljedećih 500 godina, i lista se nastavlja (iako Finska nije vladala nad nikome). Neizbježno, ovo je uzrokovalo određene antipatije ali je također spojilo Nordijske kulture.

Putovanja koja će Vas možda zanimati: