Nordijski cruising, varijanta langlaufa i hodanja sa štapovima, sve više osvaja zaljubljenike u zimske sportove.

U posljednje vrijeme svi su poludjeli za nordijskim hodanjem na skijama, odnosno nordijskim cruising-om, laganijom varijantom već vrlo popularnog skijaškog trčanja, langlaufa u kombinaciji s također sve popularnijim nordijskim hodanjem (hodanjem uz korištenje posebnih štapova). Naime, nordijski cruising vrlo je učinkovit, a pritom za organizam nimalo agresivan zimski sport, koji aktivira i jača cijeli organizam, te povećava snagu, izdržljivost i tonus oko 95% svih mišića tijela, a da pritom gotovo ne opterećuje zglobove i kosti.

Cruising je i idealan oblik rekreacije za osobe koje imaju zdravstvenih problema s koljenima, kukovima i kralješnicom. Osim što pogoduje cjelokupnom zdravlju, kondiciji i vitalnosti, cruising posebno učinkovito jača i učvršćuje problematične zone: mišiće unutrašnje strane bedara i stražnjice, te jednako tako jača, ali i opušta, mišiće gornjeg dijela tijela, odnosno razgrađuje napetost u mišićima vrata, leđa i ramena. Cruising općenito pogoduje koordinaciji pokreta i cjelokupnoj pokretljivosti tijela, ali, primjerice i koordinaciji obje strane mozga, što pozitivno utječe i na mentalno funkcioniranje.

Nordijski cruising ima pozitivan efekt i na funkcioniranje srca i krvotoka, te potiče i intenzivira ujednačeno disanje i opskrbljivanje kisikom cjelokupnog organizma. K tome, nordijsko hodanje na skijama sa štapovima pogoduje prokrvljenosti cjelokupnog organizma, te potiče metabolizam i eliminiranje štetnih tvari. Tijekom nordijskog hodanja povećava se potrošnja kalorija, a masnoće sagorijevaju brže nego, primjerice, uslijed jogginga ili sportske vožnje biciklom, pa ono pogoduje eliminiranju suvišnih kilograma, ali i celulita s kritičnih zona na tijelu. Hodanje na skijama, između ostalog, aktivira produkciju hormona važnih za funkcioniranje imunološkog sistema, ali i za razgradnju stresa te postizanje dobrog raspoloženja. Naravno, razgradnji stresa te izuzetno uspješnom psihičkom relaksiranju i postizanju unutrašnje ravnoteže doprinosi i činjenica što se cruising odvija u najljepšem fitness okruženju na svijetu, na svježem i čistom zraku, u netaknutoj prirodi prekrivenoj snježnim pokrivačem.

Nordijski je cruising, jednako kao i nordijsko hodanje sa štapovima, ponikao u Finskoj krajem 90-tih godina prošlog stoljeća iz koje se vrlo brzo proširio i po ostalim skandinavskim zemljama, a potom i po Europi, a postao je popularan i u Americi i Japanu. Popularnost nordijskog cruisinga nimalo ne čudi jer osim što je neobično učinkovit, njime se mogu baviti svi, bez obzira na starosnu dob i tjelesnu kondiciju, a posebno se preporučuje sportskim rekreativcima i zaljubljenicima u klasično nordijsko hodanje sa štapovima, te sportski orijentiranim obiteljima s djecom i većim društvima. Kako cruising previše ne opterećuje cjelokupni sustav za kretanje, tijelo, zglobove i kosti, on je i idealan oblik rekreacije za osobe koje imaju zdravstvenih problema s koljenima, kukovima i kralješnicom.

Inače, skije za nordijski cruising su šire, kraće i laganije nego one za klasični langlauf, štapovi su također nešto kraći, a cipele robusnije kako bi stopala, ali i cijelo tijelo, bilo što stabilnije. U izboru odjeće za cruising prednost treba dati posebnoj, udobnoj, slojevitoj i prozračnoj odjeći koja diše zajedno s tijelom, a ne smiju se zaboraviti ni pokrivalo za glavu i naočale za adekvatnu zaštitu očiju. Iako je cruisning u osnovi jednostavan i lagan oblik sportske rekreacije, te se može u cijelosti savladati za dan-dva, kako bi bio učinkovit neobično je važno da se njegova tehnika nauči i uvježba na tečaju, odnosno pod nadzorom i vodstvom stručnog voditelja.