Reykjavik, Zlatni krug, Lagune…

Reykjavik, Zlatni krug, Lagune…

Plava Laguna, Island

Kad te put nanese na Island na 48 sati, uzmeš što se da. Nordic Lounge u slušalicama i šetnja Reykjavikom već u startu zvuče više nego dobro a i spontane stvari nekako uvijek ispadnu najbolje. Nakon nekih oluja, otkazanih letova i poremećenih planova, kaže prijateljica islanđanka, ostani koji dan u Reykjaviku. Nekoliko poziva i mailova kasnije, imam rezerviran izlet Golden Circle, Plavu Lagunu, novootvorenu Sky Lagunu, vožnju turističkim busom, razgled grada…

Nakon prve noći provedene u njenom roditeljskom domu u Kopavoguru nedaleko Reykjavika, prvi dan je bio istraživanje grada. Naprosto moram odmah vidjeti Sun Voyager instalaciju te Hallgrims crkvu, da mi srce bude na mjestu. Ali iz nekog razloga prvo ulazim u najbližu suvenirnicu, prioriteti prioriteti. Islandski pulover ne može ne biti prioritet ako si već na Islandu!

Nakon hop-on, hop-off busa vidim da je to mali grad i da u biti sve možeš pješice. Iz busa ugledah hrpu muzeja koje neću stići posjetiti. Od Harpe, operne kuće, krećem obalom do Sunčevog putnika – prema umjetnikovoj viziji plovilo snova koje će ga odvesti dalje zapadno do zemlje zalazećeg sunca… Fantastična instalacija od koje mi je bilo žao otići. Kratka šetnja prema centru i kod crkve sam. Impozantna građevina no ispred nje meni još više impozantna statua Leifa Eriksona, nordijskog istraživača koji je mnogo godina prije Kolumba kročio na tlo sadašnje Sjeverne Amerike. Uslijeđuje kratka šetnja centrom grada i zaključujem kako me ovaj nordijski šarm nepogriješivo podsjeća na Norvešku, u tom nekom mini obliku. Polazak prema hotelu Cabin koji uz svoju bazičnost zadovoljava svrhu.

Ujutro je polazak za Plavu Lagunu. Veselim se kao malo dijete! Polazak je sa autobusnog terminala pa uzimam prvi električni skuter na koji nailazim, i uz kratku vožnju preko grada, u zadnji tren stižem na autobus koji već kreče točno u sekundu! Jer takvi su Islanđani – organizirani, punktualni, principijelni. Vožnja nekih 45 minuta do Plave Lagune nije spektuakularna ali pogled u daljini na pare koje se uzdižu iznad kupališta prizor je za pamćenje.

Unutra dobijam svoju narukvicu za premium tretman, što znači tri različite maske, piće u baru i uživanje do mile volje. Oblačim badić i izlazim van prema bazenu. Prvi dojam mi je kao da sam u nakoj bajci.. tirkizna topla voda, ljudi blaženo sa pićem u ruci i maskom na licu polako se kreču bazenom, lagana para uzdiže se iznad bazena a divan zalazak sunca u pozadini čarobno pridonosi atmosferi. Plutam i ja tako po mom sedmom nebu do štanda sa maskama… objašnjava ona meni koja maska je za što ali njen teški tajlandski naglasak čini gotovo nemoguće razumijeti, pa samo pružam ruku, daj što daš. Prvo crna maska, pa svjetlo zelena pa bijela… Nakon sat-dva uživanja, nevoljko izlazim iz moje bajke i lovim zadnji bus za Reykjavik. Valja se naspavati jer sutra je poludnevni izlet Zlatni krug, vjerojatno najpoznatija tura na Islandu. Jer mora se vidjeti Thingvellir, vodopad Gullfoss i gejziri!

Nakon doručka evo pred hotelom našeg simpatičnog šofer-vodiča koji kao da je došao iz neke vikinške serije. Kako napuštamo Reykjavik tako kiša sve više počinje padati. Pih, jel baš morala. Al dobro, vadim svoju nepromočnu jaknu i gumene čizme, znala sam da će poslužiti kad tad. Prva stanica Gullfoss, iliti Zlatni vodopad, ili pak cijeli jedan kompleks slapova a od prizora zastaje dah. Vjetar je sad toliko jak da voda slapa ne pada dolje nego skoro pa prema gore. Dovoljno viđeno, idemo dalje. Sada smo stigli do Geysira. Ili pak Strokkura jer Geysir ovih dana spava a Strokkur je aktivan. Kaže vodič pazite se vruče vode jer baca čak do 15 metara u zrak i u razmaku 10 minuta cca. Čekamo mi čekamo, kad on skoči jedno 5 metara i to dvaput za redom u roku od 2 minute a ja nisam bila spremna s mojom kamerom. Već nam je skoro isteklo vrijeme i onda vidim tirkizna voda ključa pomalo u rupi, uzdiže se veliki balon i odjednom ispucaj visoko u zrak uz gromoglasni uzdah publike. Imam te! Možemo krenuti dalje. Podulja vožnja uz priču šofera o čemu god ga mi priupitamo i zanimljivosti o životu na otoku. Sada stižemo u nacionalni park Thingvellir, mjesto gdje su se rađali prvi Islandski zakoni, povijesno mjesto susreta Islandskih političara još od vikinških vremena. Osjećam se priviligirano kročiti ovuda, okruženje obiluje prirodnim ljepotama i sve odiše mistikom. Osim kulturnih značajki, ovo mjesto ima i važne geološke značajke jer se ovdje naime razdvajaju sjevernoamerička i euroazijska tekstonska ploča. Pukotina je nastala uslijed zemljotresa i sada je vrlo popularno mjesto za ronjenje na dah. U pukotinu se slijeva voda koja se topi s obližnjeg glečera Langjokull, filtrira se kroz podzemnu lavu i smatra se za najčišću vodu na svijetu. Vidljivost pod vodom je 100 metara i bilo bi super roniti, no s obzirom da je temperatura vode tek nekih 2-4°C tijekom cijele godine, ipak odgađam za neki drugi put. Povratak u Reykjavik kroz neke divne pejzaže, drop off u hotelu i slijeganje dojmova.

Zadnji dan na Islandu u znaku je relaksiranja, dobre hrane i posjete novo-otvorenom spa centru Sky Lagoon, konkurenciji Plavoj laguni. Naša Sky propusnica uključuje ritual od sedam spa tretmana koji uključuje kupanje u infinity bazenu s predivnim pogledom na Reykjavik  (zimi moguće vidjeti polarnu svjetlost), piling tijela, saunu, osvježenje u hladnom bazenu… Nazdraviti čašom šampanjca u toplom bazenu dok oko nas bijesni oluja, zvuči kao dobar zaključak ovog islandskog doživljaja!

Ivana
Ivana
Zaljubljenik u Sjever i osnivač portala Nordic Point i agencije Vanadis Travel, fotograf amater te bloger, koristim svaku priliku putovati unutar Skandinavije te upoznavati ljude, kulturu i krajolike ovog dijela svijeta. Putem bloga rado dijelim svoja iskustva i korisne informacije sa putovanja. Od nordijskih zemalja naprosto obožavam Norvešku, a želja mi je još upoznati Svalbard.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.