Hodanje na krpljama u Laponiji

Hodanje na krpljama u Laponiji

Hodanje na krpljama. Izvor: Nordic Point

Hodanje na krpljama ili snowshoeing, vjerojatno nije aktivnost koju bi većina ljudi odabrala pri posjetu Laponiji međutim jedan je od zabavnijih izleta na kojima sam imala priliku biti. 

S obzirom na nekoliko prošlih vrlo aktivnih dana sanjkanja, vožnje huskijima, snowmobilima, pecanja na ledu…, veselila sam se današnjem mirnom danu boravka u prirodi. 

Malena grupa od nas nekoliko kreče kombijem u laponsku šumu, nekih 15 km od centra Rovaniemija. Naš današnji vodič mladi je poljak, jedan od mnogih stranaca koji sezonski dolaze raditi u Laponiju. Na jučerašnji lov na auroru vodio nas je Božo iz Zagreba! Po dolasku na destinaciju dobijamo nekoliko jednostavnih uputa vezano za hodanje na krpljama, montiramo ih na čizme te krečemo u ovu zabavnu avanturu. Cijelu prošlu noć padao je snijeg tako da su uvjeti savršeni. Na mjestima ima više od jednog metra snijega.

Dovoljno smo daleko od grada pa su jedini zvukovi koje čujemo škriputanje snijega pod nogama. Budući da snijega u ovim količinama nisam vidjela već godinama, veselim se kao malo dijete! Imamo zimska odijela pa se prilika za ponekog snježnog anđela ne smije propustiti. Vodič nas okupi kod nekog drveta pa pita znamo li što je to arktički tuš? Ne znamo. On zatrese drvo sa kojeg se snijeg sruši na nas..! Sad znate, haha. Ovako ’otuširani’ krečemo dalje kroz šumu nadajući se da nas neće neki medo doći pitati kako smo.

Uz vrlo zabavnu šetnjicu kroz šumu, stižemo do zaleđenog jezera, jednog od mnogih u okolici. Vrijeme je za pauzu a vodič spominje kavu i hot-dog. Ubrzajemo korake i jedva čekamo doći do restorana i malo se ugrijati. Dolazimo do mjesta gdje ćemo se odmoriti a tamo umjesto restorana – šator! 🙂 Ok, kad stiže kava? Kad naložiš vatru! – odgovara vodič kroz smijeh. Par zbunjenih pogleda i onda, ok, prihvačamo izazov! Daje nam svakome jedno drvo za loženje sa kojega trebamo oguliti koru, koja će nam poslužiti kao baza za paljenje vatre pomoću kremena. Uz malo truda, prve iskre su ovdje. Šator se puni dimom koji izlazi kroz otvor na vrhu. Malo puhanja i imamo vatru! Stavlja se voda za kavu na grijanje, kobase montiramo na grill štapove i ručak je u pripremi. Zaslužena kava zagrijava dušu i zaleđene prste a hot-dog se nikada nije činio ukusnijim!

Vani počinje padati snijeg i još neko vrijeme ostajemo tako uz vatru u ugodnoj atmosferi uz zabavne priče vodiča o životu na Arktiku.  

Ivana
Ivana
Zaljubljenik u Sjever i osnivač portala Nordic Point i agencije Vanadis Travel, fotograf amater te bloger, koristim svaku priliku putovati unutar Skandinavije te upoznavati ljude, kulturu i krajolike ovog dijela svijeta. Putem bloga rado dijelim svoja iskustva i korisne informacije sa putovanja. Od nordijskih zemalja naprosto obožavam Norvešku, a želja mi je još upoznati Svalbard.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.