Biciklom na Islandu

Biciklizam na Islandu je izazovan i nagrađuje. Iako je vrijeme nepredvidljivo, a udaljenost do zaklona može biti duga, krajolik je svakako spektakularan, a biciklisti, poput planinara i jahača konja, mogu putem slušati cvrkut ptica, ovce, valove i uživati u krajoliku. Mnogi entuzijasti biciklizma dolaze na Island jednostavno obići otok Kružnom cestom, poznatom autocestom 1.
Neki se pak odluče usredotočiti na područja sa znatno manje prometa skretanjem u zapadni fjord ili na manje poluotoke, ili preferiraju manje prometne šljunčane ceste poljoprivrednih područja, pa čak i grube ceste napuštenih fjordova i preko gorja, kao što je slikovita ruta preko Kjölura ili do Kverkfjöll.

Izvan gradskih područja, posebne biciklističke staze nisu uobičajene, a biciklisti obično moraju dijeliti cestu s motoriziranim vozilima. Biciklisti često nailaze na brdovit teren i brojni slijepa uzvišenja, te prašinu automobila uz šljunčane puteve.

Budući da udaljenost do prvog sljedećeg naselja može biti znatna, potrebno je ponijeti odgovarajuću opremu za osnovne popravke kao i rezervne gume. Karte, GPS i komunikacijska oprema također su bitne, posebno daleko od Kružne ceste. Robusni bicikli s amortizerima su dobra ideja tamo gdje nema asfaltiranih autocesta.

Biklisti bi svakako trebali uvijek nositi kacigu i imati izdržljivu odjeću koja je i topla i vodootporna, te ima visoku vidljivost i reflektirajuća je. Rukavice su neophodne u svako doba godine, jer se temperature mogu naglo smanjiti, osobito na višim visinama.

Biciklisti nikada ne bi trebali putovati sami, pogotovo tamo gdje bi moglo biti malo prometa kao što je islandska unutrašnjost ili druga potpuno napuštena područja. Kao i kod svih putovanja na Island, važno je drugima reći svoje planove prije odlaska. Rijeke bez mostova su uobičajene, a nitko ih ne bi trebao pokušati prijeći bez poduzimanja odgovarajućih sigurnosnih mjera.