Island – zemlja vatre i leda

Island je otok u Sjevernom Atlantiku. Dom je progresivne i miroljubive nacije koja je stvorila suvremeno društvo u kojem su sloboda i jednakost najvažnija osobina. Island se stalno nalazi na vrhu ljestvice prema kvaliteti života, ravnopravnosti spolova i demokracije, a jedan je od vodećih zemalja svijeta na području zdravstvene zaštite, obrazovanja i dostupnosti interneta.

Island je zemlja ekstremnih geoloških kontrasta. Široko poznat kao “Zemlja vatre i leda”, Island ima neke od najvećih ledenjaka u Europi, te neke od najaktivnijih vulkana na svijetu. Island je također zemlja svjetla i tame. Dugi ljetni dani s gotovo 24-satnom sunčevom svjetlošću nadoknađuju svjetlost kratkih zimskih dana sa samo nekoliko sati dnevnog svjetla.

Temelj islandske kulture je islandski jezik koji je stvorio književnu tradiciju koja datira iz drevnog islandskog epa. To su priče o nasilnim krvnim sukobima, tradicijama, obitelji i karakteru. Jaka književna tradicija još uvijek uspijeva u modernom Islandu. Islandski autori objavljuju više knjiga po stanovniku nego u bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu. Island također ima prosperitetnu glazbenu scenu, rastuću filmsku industriju, a islandski dizajn polako dolazi do izražaja.

Zastava: Plava s crvenim križem obrubljenim bijelim graničnikom, koji se proteže do rubova zastave. Boje su simbolične za tri elementa koji čine otok: crvena je za vulkanske požare, bijela podsjeća na snijeg i ledenjake, a plavo je za nebo.
Stanovništvo: 332.000 (2016). Procjenjuje se da je 9% (29.900) stanovništva strane nacionalnosti. Srednja dob iznosi 36,3 godine.
Glavni grad: Reykjavík. Najveće općine su Reykjavík * (122.000); Kópavogur * (34.000); Hafnarfjördur * (28.000); Akureyri (18.000); Reykjanesbær (15.000). * označava gradove u glavnom području.
Veličina: 103.000 km2
Vlada: Island je parlamentarna ustavna republika. Pravo glasa je univerzalno od 18 godina. Predsjednik se bira izravnim glasovanjem na mandat od četiri godine, bez vremenskog ograničenja. Većina izvršne vlasti počiva na Vladi koja se svake četiri godine bira odvojeno od predsjedničkih izbora. Althingi je zakonodavno tijelo od 63 člana izabranih na mandat od četiri godine popularnim glasovanjem. Sudbena vlast nalazi se na Vrhovnom sudu i na okružnim sudovima.
Jezik: Službeni jezik Islanda je islandski, sjeverno-germanski jezik izveden iz staro-nordijskog. Promijenilo se relativno malo tijekom stoljeća. Engleski je široko govoren i razumljiv.
Religija: Većina Islanđana (80%) su članovi Luteranske državne crkve. Još 5 posto registrirano je u drugim kršćanskim denominacijama, uključujući Slobodnu crkvu Islanda i Rimokatoličku crkvu. Gotovo 5% ljudi prakticira ásatrú, tradicionalnu nordijsku religiju.
Gospodarstvo: BDP = 15,15 milijardi dolara. Stopa nezaposlenosti: 4%.
Valuta: Islandska monetarna jedinica je króna – ISK.
Vrijeme: Island se nalazi na UTC ili GMT vremenu tijekom cijele godine i ne ide na ljetno računanje vremena (-1 sat u odnosu na Hrvatsku).