Gledanje ptica na Islandu

Iako se Island ne može pohvaliti mnogim vrstama ptica, još se uvijek smatra rajem za promatrače ptica, a više vrsta ptica se pojavljuje tijekom migracije. Velika mnoštva morskih ptica gnijezde se na određenim mjestima uz obalu a lakše ih je vidjeti nego u drugim zemljama zbog slabe vegetacije Islanda.
Mnogi turisti imaju priliku gledati i čuti vrste koje se ponašaju drugačije u svom zimskom staništu, dok na Islandu pjevaju svoje ljetne pjesme za parenje, gnijezde se, ostaju aktivne cijelu noć, itd. Neke vrste mogu biti prilično sramežljive drugdje, ali ovdje ih se ostavlja na miru te čak voli, tako da će tijekom svoje sezone parenja omogućiti ljudima da ih gledaju iz puno veće blizine nego drugdje.

Ptice koje se najčešće mogu vidjeti na obalama Islanda uključuju arktičku čigru, vrapčarke, kao i morske ptice poput gnjurca, male njorke, puffina, sjevernog galeba i raznih vrsta galebova. Neki izleti i vodiči se specijaliziraju za promatranje ptica, a nekoliko područja ima i posebne staze za promatranje ptica.
Močvarno područje Islanda pruža povoljno stanište za mnoge vrste ptica, uključujući ptice na migraciji koje se ovdje zaustavljaju na svome putu.

Jezero Mývatn i rijeka Laxá koja prolazi kroz njega rangiraju globalno na vrhu po broju vrsta pataka, uključujući Harlekin patku i Barrowovo zlatno oko, dvije vrste koje u Europi postoje samo na Islandu. Neke druge vodeće lokacije za ptice koje se nalaze na Sjevernom Islandu obuhvaćaju i područja ušća rijeke Svarfaðardalur i rijeke Eyjafjarðará ili ptičje hridi Grímsey ili Drangey otoka.

Na zapadnim fjordima, Látrabjarg vrvi od ptičje aktivnosti; u stvari, to je najveća poznata ptičja litica na svijetu, dom milijuna ptica te gotovo polovice svjetske populacije male njorke. Također, samo uz obalu rijeke Steingrímsfjörður na izoliranom području Strandir nalazi se otok Grímsey, s velikim kolonijama pufina i drugih morskih ptica. Osim toga, planinari dalje na sjeveru, u nenastanjenim područjima Strandira, vidjet će ogroman broj ptica koje se kod Hornbjarga često vide i sa brodova.

Na Južnom Islandu, na nekoliko mjesta zapadno od Víka, moguće je razgledati različite vrste morskih ptica, primjerice kod Dyrhólaeya, zapanjujuće litice s rupom na razini mora. Dalje od obale, brda i stijene Heimaeya i drugih otočića na Westman otocima poznata su odredišta za ptice. Iako je zagrijavanje mora i dolazak skuša u islandske vode dovelo do drastičnog smanjenja malih riba koje mnoge morske ptice trebaju za prehranu, za sebe i svoje mlade, Westmanovi otoci nude visoko razvijene turističke objekte i čak uzbudljive plovidbene ture koje uključuju promatranje ptica.

Čak i centar grada Reykjavíka, sa svojim gradskim ribnjakom Tjörnin, ima uzgojnu koloniju arktičkih čigri i drugih vrsta koje je zabavno promatrati ili pokazivati djeci.  Ponekad se ptice skupljaju i zimi, na mjestima gdje plima ili geotermalna toplina zadržavaju dijelove vode bez leda.

Kada se posjećuju staništa ptica oko Islanda, posjetitelji bi trebali ostati na označenim stazama, ako su dostupne, budući da se gnijezdo teško može primijetiti prije nego se stane na jajašce ili mlade. Neka mjesta budu privremeno zatvorena tijekom sezone gniježđenja. Zračni promet je također zabranjen iznad prostora nekih staništa.

Glavna sezona promatranja ptica na Islandu je od kraja travnja do početka lipnja, iako sezona znatno varira među vrstama i neke ture se nude tijekom cijele godine. Trebate se obratiti ili posjetiti informacijski ured za više detalja, uključujući karte i savjete te pravila i propise.