Jahanje islandskih konja

Jahanje je prekrasan način da se putuje dalje od cesta i istraži netaknuta priroda s panoramskim krajolicima. Jahačke ture dostupne su diljem Islanda na farmama i kod drugim poduzeća a dostupne su neovisno o razini iskustva i izdržljivosti, kao i vremenskom okviru posjetitelja. Treba imati na umu, međutim, da jahanje neće biti dostupno svugdje tijekom zime, tako da je dobro poslati upit prije dolaska.

Islandski konj je jedinstvena pasmina nešto manjih konja koji su na otok prije 1100 godina doveli prvi doseljenici iz Norveške. Arheološki iskopi u Europi otkrili su da dolazi od drevne pasmine konja koje su prestale postojati izvan Islanda, gdje je srećom preživio zbog izolacije.
Poznat po općoj poslušnosti, kao i prilagodljivosti grubom terenu, islandski konj je jedinstven po tome što mnogi pojedinci mogu svladati pet gaita. Jedan od njih, tölt, nije poznat kod gotovo niti jedne od ostalih svjetskih pasmina.
Kod načina hoda ili trka kada konj podiže jednu po jednu nogu, jahaču je jahanje udobnije na znatnim udaljenostima. Ovo obilježje učinilo je islandskog konja toliko popularnog da se danas više njih uzgaja u drugim zemljama nego na Islandu, ali često se islandska imena upotrebljavaju čak i tamo, a mnogi vlasnici islandskih konja u inozemstvu uživaju dolaziti ovamo kako bi jahali ove konje u njihovom domaćem okruženju. Kako se koji ne bi zarazili nekom od stranim bolestima, konju koji je bio u drugoj zemlji nije dopušten ulazak na Island, čak i ako je jednom rođen i odrastao ovdje.

Pored tipičnih jahačkih tura, posjetitelji mogu doživjeti jednu od najstarijih ruralnih tradicija na Islandu a to je godišnje okupljanje konja i ovaca, od kojih se većina odvija tijekom rujna. U svakoj poljoprivrednoj zajednici širom Islanda, stotina ovaca, i na nekim mjestima konji, se skupljaju zajedno na zapanjujućim planinama i izoliranim pašnjacima na kojima ljeti pasu.

Svaka zajednica, pa čak i pojedinačna poljoprivredna gospodarstva imaju nešto drugačije običaje, ovisno o vremenskim prilikama, krajoliku i sl., a neka okupljanja traju i do tjedan dana. Velika okupljanja odvijaju se u Skagafjörður i Húnavatnssýsla regijama na sjeveru, kao i u širokim prostranstvima Južnog Islanda.

Nordic Point surađuje sa više ponuđača jahanja islandskih konja na Islandu, jedni od kojih su Ìshestar u blizini Reykjavika, svega 20-ak minuta vožnje od centra grada. Želite li i Vi susret sa islandskim konjima za vrijeme Vašeg boravka na Islandu, javite nam se formularom ispod za rezervaciju.

Cijena je 130 Eur i uključuje jahanje i povratni transfer iz Reykjavika.

Trajanje

1,5 – 2 sata jahanja
Razina jahanja

početnici

Polazak Dnevno u 10 i 14h
Pick up

Ispred hotela

Dobna granica

7 godina