Penjanje i hodanje po ledu na Islandu

Prilikom putovanja na Island, teško je zaboravili na ime zemlje (hrv. Ledena Zemlja) – sa 11.000 km2 ledenjačkog leda. Penjanje po zaleđenim slapova moguće je samo zimi, ali se po ledenjacima može hodati tijekom cijele godine. To se prije svega odnosi na glečere Sólheimajökull i Svínafellsjökull blizu južne obale. Moguće je organizirati i druga glečerska mjesta, a pješačenje je dostupno i na Snæfellsjökull glečer na Zapadu i na drugim dijelovima Vatnajökull glečera na Istoku. Naravno, hodanje ili penjanje na glečer ne smiju se nikada pokušati bez odgovarajuće opreme i uvijek u društvu licenciranog vodiča.

Pješačke ture po glečeru često se mogu kombinirati s drugim turama kao što su đip-safari i veslanje u ledenjačkoj laguni. Ove ture nude posjetiteljima osvježavajuće iskustvo Islandske neukrotirane prirode iz prve ruke, prilagođene različitim razinama iskustva i poteškoća.

Kramponi i ledene osi obično su dostupni, a čizme za pješačenje često su dostupne za iznajmljivanje, ali preporučuje se da turist ponese barem vodootpornu jaknu i hlače, hlače koje se brzo suše, pulover, kapu i rukavice.