Špiljarenje na Islandu

Zbog svog položaja na vrućoj točki srednje-atlantskog grebena, Island je jedan od najaktivnijih vulkanskih regija na svijetu. Raznolikost geoloških fenomena dovoljno je istaknuta u krajoliku da je lako čak i turistima da vide i razumiju uz malo prikladnog objašnjenja. Mnoge stijene i vodena tijela nadahnjuju, uključujući i one ispod površine. Različiti špiljni tuneli, oblikovani magmom koja teče ispod površine nakon što se lava učvrsnula, mogu se sigurno istražiti tijekom vođenih izleta tijekom cijele godine.

Iz sigurnosnih razloga, različite se špilje mogu istraživati ​​u različitim godišnjim dobima. Najčešće posjećene špilje su špilja Gjábakkahellir kod Nacionalnog parka Þingvellir u ljetnim mjesecima i Leiðarendi špilja na Bláfjöllu zimi.
Na raspolaganju su i kombinirane ture, pri čemu se speleološki programi kombiniraju s drugim popularnim aktivnostima kao što su ronjenje ili vožnja motora na 4 kotača.

Jedna od izvanrednih avantura jest mogućnost da se uđe u komoru magme na Þríhnúkagígur krateru. Ovaj nevjerojatan fenomen je unutrašnjost vulkana starog 4.000 godina, koji je, kao i mnogi drugi, samo jednom izbio, a potom iscrpljen. Zemljišni prostor unutar vulkana ekvivalentan je veličini oko tri košarkaška terena, a Kip Slobode lako može stati u šupljinu. Da bi se došlo do ove špilje je avantura koja zahtjeva sat vremena planinarenja i spuštanje od 120 m otvorenom žičarom. Budući da se komora magme obično uruši nakon erupcije, krater Þríhnúkagígur doista je izvanredan fenomen.