Muzeji Stockholma

Muzeji Stockholma

Uz tako brzi tehnološki i ekonomski napredak društva kakav je Švedska imala posljednjih 100 godina, lako bi se moglo zaboraviti na prošlost. Multikulturalni utjecaj na društvo, mogao bi s vremenom izgurati tradiciju, navike i običaje Švedske. Sa svojih ni više ni manje nego 60 muzeja, Stockholm je tako postao neka vrst vremenske kapsule gdje se pomno čuvaju svi ostaci uzbudljive prošlosti ovoga kraja.

Zbog još uvijek relativno male naseljenosti u Švedskoj, mnogo je područja gdje se još uvijek pronalaze predmeti iz vikinškog doba. Zapravo, količina nalaza je tolika da su nedavno, zbog pomanjkanja skladišnog prostora, odlučili otopiti određenu količinu metalnih artifaka iz vikinškog doba. Ljubitelji vikinške povijesti iz cijelog svijeta bili su šokirani ovom viješću. Uključujući i autora.

Što posjetiti?

60 muzeja je previše za jedne posjete Stockholmu pa je potrebno dosta planiranja unaprijed. Ali pravog planiranja, ono – strategijskog!

Najbolja vrijednost za novac dobije se kupnjom Stockholm pass-a – kartice kojom imate slobodan ulaz u sve muzeje (dio muzeja ima besplatan ulaz), razne vožnje brodom po arhipelagu, prijevoz turističkim autobusom itd. Kartica se kupuje na bazi jednog dana, dva dana, tri dana i pet dana. Četiri nema. 

Usporedite li cijene ulaznica, vidjeti ćete da ste već posjetom 3 muzeja ili atrakcije, opravdali ulaganje.

No, postoji jedna stavka koja se ne spominje u promiđbenom materijalu – radno vrijeme! Većina muzeja se, naime, otvara u 10 h a zatvara u 17h. Nekada čak i na Internetu piše da je muzej otvoren do 18h, međutim doći ćete pred muzej u 17:30 u nadi da ga na brzinu obiđete i uvidjeti da je zatvoren – dobro je duplo provjeriti!

Strategija obilaska

Ako ste od onih što ’žele iskoristiti ono što su platili’, htjeti ćete u to (vrlo) malo vremena obići što više toga. No, iako je većina muzeja smještena na otoku Djurgården, pa taj dio možete obići i pješice, dosta toga ima i izvan centra grada. ’Problem’ je tu tome što Stockholm ima toliko lijepih i zanimljivih muzeja da je ovo vremenski i fizički vrlo zahtjevan pothvat. Ako uzmemo u obzir da je i sam grad Stockholm kao jedan krasni grad-muzej kojeg svakako treba obići i detaljno doživjeti, planirajte da vam boravak traje barem 5 dana za potpuni doživljaj.

Moja avantura ’Stockholmski muzeji’ trajala je 2 dana. Pomno planiranje obilaska muzeja prije kupnje kartice, ponavljanje strategije sa svim sudionicima i – ajmo!

Bicikl kao prijevozno sredstvo u gradu pokazao se kao pun pogodak, iako sam ponekad osjećala kao da sam na biciklističkom autoputu, gdje se vozi velikom brzinom i nikakvi nagli pokreti ili zaustavljanja nisu dozvoljeni!
Za prvi dan odabrali smo jutarnji posjet Vasi i Skansenu, potom brodska vožnja arhipelagom (3h) i na kraju Historiska Museet i Nordiska Museet. Drugi dan smo iskoristili na cjelodnevni izlet na otok Björk, nekada vikinški trgovački grad Birka i švedski prvi grad. 

Vasa muzej

Vasa muzej ostao mi je kao dug od prošle posjete Stockholmu tako da je ovaj put bio prvi na popisu.

Dom je gotovo savršeno očuvanom ratnom brodu iz 17.st. koji je potonuo u stockholmskoj luci 20 min nakon porinuća te je na dnu luke proveo 333 godine. Pažljivo je rekonstruiran i izložen u gotovo originalnom izdanju i priča tisuću priča iz prošlosti. Dobro je priključiti se besplatnoj vođenoj turi po muzeju koja ide nekoliko puta dnevno, vikendom češće.

  

Skansen

Skansen je prvi muzej na otvorenome u svijetu. Otvoren je u 19.st. kako bi se industrijaliziranom pučanstvu pokazalo kako se nekada živjelo. Nekih 150 kuća i zgrada gospodarskog imanja preseljeno je ovdje iz svih krajeva švedske, uključujući i laponske nastambe koje dočaravaju 5 stoljeća švedske povijesti. Osim kuća, kao stalna postava su i nordijske životinje poput medvjeda, vukova, sobova i losova. Prostire se na neka 3 km2, tako da treba odvojiti dosta vremena za obilazak, a posebno lijep je panoramski pogled na Stockholm sa najviše točke parka.

Historiska Museet

Nacionalni povijesni muzej je, kada je osnovan 1943.g., uglavnom izlagao izložbene primjerke iz vikinškog doba. Tako i danas, između ostalog, ovaj muzej ima jednu od najvećih kolekcija primjeraka iz vikinškog doba na svijetu sa originalnim predmetima i uzbudljivim pričama o njihovoj uporabi u svakodnevnom životu vikinga. Besplatne vođene ture moguće su svakodnevno u 12h i 13h (19.6. – 27.8.) te petkom, subotom i nedjeljom u 13h (5.5.-18.6. i 1-24.9). Ovaj muzej toplo preporučam svakome tko voli vikinšku povijest, jedini problem je što možda nećete htjeti otići odavde. 😉 Ulaz je besplatan a dodatna vrijednost je ‘Zlatna soba’, riznica u podrumu muzeja sa 50 kg zlatnih predmeta i 250 kg srebrnih od brončanog doba do srednjeg vijeka.

Nordiska Museet

Izgledom poput nekog renesansnog dvorca, Nordiska Museet dočarava svakodnevni život u Švedskoj od 1950.g. do danas. Osnovala ga je ista osoba koja je osnovala Skansen (Artus Hazelius) kada je već 1872.g. počeo sakupljati predmete koji će buduće generacije podsjećati na nordijsku poljprivrednu kulturu. Sadašnji muzej otvoren je 1907. i prostire se na 3 kata a izlaže sve od neprocjenjivog nakita i luksuzne odjeće do svakodnevnih predmeta i namještaja tipičnog za određenu eru. Posebno zanimljiva je kolekcija predmeta Sàmi naroda.

Abba muzej

Muzej grupe Abba nalazi se na poluotoku Djurholmen gdje je i većina drugih muzeja tako da je nezaobilazan ako ste u blizini. ‘Ušeći unutra, ispleši van!‘ marketinški je koncept ovog muzeja. I zaista je tako, ovaj interaktivni muzej čini vas dijelom postave muzeja uz puno muzike, plesa, isječaka koncerata, filmskih rekvizita… Skeptična sam bila platiti ulaznicu od čak 250 kr, što je vjerojatno najviša cijena ulaznice u bilo koji od stockholmskih muzeja, međutim pjevajuči i plešući van iz muzeja shvaćam da je vrijedilo. Ukoliko volite Abbu, računajte da ćete ovdje provesti minimalno 2 sata. Osim razgledavanja predmeta iz života i karijere članova Abbe, imati ćete priliku snimiti spot sa članovima Abbe na pozornici (oni će doduše biti projekcija) te snimiti singl u studiju kojeg ćete kasnije moći preuzeti.

Preporuka: idite sa najboljom prijateljicom/prijateljem! Zabava je zagaranirana. 😉

Stockholm je stvarno nepresušan izvor zanimljivosti i ljepota i uvijek se tamo rado vračam, a tih preostalih 56+ muzeja mi ostaje za obići sljedeći put!

Ivana
Ivana
Zaljubljenik u Sjever i osnivač portala Nordic Point i agencije Vanadis Travel, fotograf amater te bloger, koristim svaku priliku putovati unutar Skandinavije te upoznavati ljude, kulturu i krajolike ovog dijela svijeta. Putem bloga rado dijelim svoja iskustva i korisne informacije sa putovanja. Od nordijskih zemalja naprosto obožavam Norvešku, a želja mi je još upoznati Svalbard.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.