Birka – prvi švedski grad

Do Birke se dolazi brodom preko jezera Mälaren, trećeg najvećeg jezera u Švedskoj, koje se širi 120 km od istoka prema zapadu u srednjoj Švedskoj. Poljoprivredna zemljišta na njegovim obalama i otocima su neki od najbogatijih u Švedskoj. Jedna procjena sugerira da je bilo oko 4.000 farmi u Mälardalenu (dolini Mälaren) tijekom Vikinškog doba i možda oko 40.000 stanovnika. Ova regija je središte stanovništva i utjecaja od neolitika.

Vikinški grad Birka leži na malom otočiću Björkö na ulazu u jezero Mälaren i plodnu regiju Mälardalen, oko 30 km zapadno od Stockholma. Bogata poljoprivredna zemljišta pružala su hranu i druge resurse Birki dok je bila naseljena. Mjesto je dobro zaštićeno i ima stratešku poziciju. Glavna navigacijska ruta prolazila je iz Danske duž južne obale Švedske prema Birki. Uz Kaupang u sadašnjoj Norveškoj i Hedeby, nekad sjedište trgovine danskih vikinga, Birka je imala važnu ulogu trgovačkog centra na području Švedske.

Jezero Mälaren bilo je more koje je povezano s Baltikom tijekom Vikinškog doba. Birka je bila udaljena od otvorenih Baltičkih voda uz obrambene vodene putove. Trgovci su dolazili u Birku iz Frizije, anglo-saksonske Engleske, Njemačke, iz baltičkih zemalja i dalje na istok u Rusiji i od bizantskog carstva na istočnom Mediteranu.

Birku, kao jedan od prvih gradova u Švedskoj, vjerojatno je osnovao lokalni kralj početkom osmog stoljeća za kontrolu i širenje trgovine u regiji. Na obližnjem otoku Adelsö imao je kraljevsko imanje, gdje je vjerojatno imao i prebivalište. Birka je također bila mjesto prve zabilježene kršćanske zajednice u Švedskoj, koju je 831. započeo Sv. Ansgar (poznato kao ’apostol Sjevera’) u neuspjelom pokušaju da se uvede kršćanstvo na sjever. Smatra se da je ovdje sagrađena i prva kršćanska crkva, koja je nakon odlaska biskupa Ansgara zapaljena i stanovništvo se vratilo svojim vjerovanjima.

Spomenik Sv. Ansgardu

Ansgarov spomenik, kameni križ u spomen biskupa Ansgara, podignut je 1834. godine na otoku Björkö gdje je nekad Birka ležala. Međutim, dizajn keltskog križa zbunjuje, jer se povezuje s kasnijim misionarima s Britanskih otoka.

Sveti Ansgar bio je prvi poznati misionar u Švedskoj, a nekoliko grobova s kršćanskim križevima su pronađeni u Birki, a još uvijek se smatra da njegov rad ima značaj za švedsko kršćanstvo. Nadbiskup Unni iz Hamburga nije pronašao tragove Ansgarove župe tijekom posjeta Birki 935. godine.

Grad je cvjetao više od 200 godina dok ga stanovništvo nije napustilo cca. 975, kada se političko središte Švedske preselilo u Sigtunu, 40 km sjeverno od Stockholma. Pad Birke može se povezati s zatvaranjem plovnih puteva koji povezuju grad s Baltičkim morem zbog stalnog porasta površine zemlje nakon povlačenja leda. Ponovno izranjanje površine zemlje podiglo je otok 5 m od vikinške okupacije i zbog toga je otok bio manji u vikinškom razdoblju nego što je to danas.

Prvi pogled na otok iz vode je njegova najviša točka, Ingaberg, područje golih stijena gdje je u Vikinško doba izgrađena ovalna utvrda od kamena. Zapadna strana brdske tvrđave je strma litica koja pada prema vodi jezera Mälar. Zidovi ove utvrde bili su širine 7-8 m i visoki 2-3 m, s tri vrata na sjeveru, jugu i istoku prema gradu. Brane bi imale drvenu ogradu od bedema, a ostatci ove građevine pokazuju dokaz uzastopne paleži.

Ono što je fascinantno u vezi ovog mjesta je to da se i danas ovdje nalaze na tisuće grobnih humaka iz vikinškog doba, većina kojih je još uvijek u nedirnutom stanju. Suvremenom tehnologijom može se lako vidjeti što se nalazi ispod površine zemlje pa nije potrebno grobove otvarati da bi se dobio uvid u tajne doba kojem pripadaju.

ŠTO ČINITI • 

Pridružite se vođenoj turi Birke u pratnji vodiča vikinga. Posjetite muzej. Kušajte lokalne specijalitete i vikinško pivo u restoranu ‘Särimner’, jedinom restoranu na otoku. Obiđite vikinško selo.

KAKO STIĆI • 

Brodom iz Stockholma, kompanija Stromma (www.stromma.com). Vožnja traje cca 2 sata.

KADA DOĆI • 

Od travnja do rujna. Preporučujemo posjetu u srpnju kada ‘vikinzi’ borave na otoku cijelo vrijeme te čine postavu muzeja na otvorenome.

ZANIMLJIVOSTI • 

Birka je 1993.g. uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske baštine  zato što je to dobro očuvan primjer Vikinške trgovačke mreže tijekom 2 stoljeća kada su se Vikinzi ekonomski i politički širili Europom. Birka je jedan od najkompletnijih i najočuvanijih trgovačkih područja iz Vikinškog doba koje datira između 700 – 900.g.