Palača Drottningholm privatna je rezidencija švedske kraljevske obitelji od 1981.
Nalazi se na otoku Lovön i popularna je turistička atrakcija. Možete ju posjetiti svaki dan od svibnja do rujna, samo vikendima od listopada do travnja, a palača je obično zatvorena na neke datume u studenom i siječnju
Ime Drottningholm (‘Kraljičin otok’) nastalo je u kasnom 16. Stoljeću, kada je kralj Johan III izgradio prvu palaču na ovom lokalitetu, za svoju družicu, kraljicu Katarinu Jagelloniku.
Palača iz 16. stoljeća uništena je u požaru 30. Prosinca 1661. Ranije te godine, kraljica Dowager, Hedvig Eleonora, kupila je palaču.
Nakon požara, arhitekt Nikodemus Tessin Stariji angažiran je od strane kraljice Dowager da dizajnira novu zgradu, a 1662. započeli su radovi na Palači kakvu je poznajemo danas.

Tijekom godina Drottningholm Palača se promijenila i kraljevske ličnosti koje su ovdje živjele ostavile su svoj ​​trag na interijeru palače – pod utjecajem promjena u stilu i modnim trendovima.
Palača ima prekrasne sobe koje datiraju još iz 17., 18. i 19. stoljeća i prekrasni barokni park. Drottningholm je dio UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine.

Dođite do Drottningholma u stilu – parnim brodom! Ne propustite posjetiti Kineski paviljon i Drottningholm Court Theatre, oboje također na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine. Neizostavna je šetnja prostranim i pomno uređenim parkom palače.