Gamla Stan je jedno je od najvećih i najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradskih središta u Europi, te jedna od glavnih atrakcija u Stockholmu. Ovo je mjesto gdje je osnovan Stockholm 1250.g.

Cijeli Gamla Stan i susjedni otok Riddarholmen su poput živog muzeja punog znamenitosti, atrakcija, restorana, kafića, barova i mjesta za shoping. Uske vijugave popločene uličice, sa svojim zgradama u toliko različitih zlatnih nijansi, daju Gamla Stanu njegov jedinstveni karakter. Čak se i sada mogu pronaći podrumski svodovi sa freskama iz srednjeg vijeka iza vidljivih fasada, a za snježnih zimskih dana distrikt se čini kao nešto iz bajke.

Postoji nekoliko lijepih crkava i muzeja u četvrti Gamla Stan, uključujući švedsku nacionalnu katedralu, Katedralu Stockholm i Nobelov muzej. Najveća od atrakcija u četvrti je Kraljevska palača, jedna od najvećih palača u svijetu, s više od 600 soba. Osim prijemnih prostorija, postoji nekoliko zanimljivih muzeja u palači, uključujući Kraljevski arsenal, s kraljevskim kostimima i oklopima. Ne propustite paradu vojnika i dnevnu smjenu straže.

Västerlånggatan i Österlånggatan su glavne ulice Distrikta. Gradske zidine koje su nekad okruživale grad protezale su se tim ulicama, uz ono što je sada Prästgatan. U sredini Gamla Stana je Stortorget, najstariji trg u Stockholmu. Stortorget je središnja točka iz koje teče Köpmangatan, jedna od najstarijih ulica u Stockholmu, koja se spominje već u četrnaestom stoljeću. Mårten Trotzigs gränd (aleju Mårten Trotzigs) je teško pronaći. To je najuža ulica u Gamla Stan, samo 90 centimetara široka na najužem mjestu.

Svakako se ne smije propustiti posjetiti Riddarholmen i Riddarholmen crkvu. Riddarholmen (švedski: “Viteški Otočić”) je otočić koji čini sastavni dio Gamla Stana, starog grada, a na njemu se nalazi nekoliko privatnih palača koje datiraju iz 17. stoljeća. Glavni orijentir je crkva Riddarholmskyrkan, kraljevska crkva i groblje iz 16. stoljeća, gdje značajan broj švedskih monarha leži pokopano.

Putovanja koja će vas možda zanimati: