Švedska monarhija jedna je od najstarijih u svijetu. Švedska ima kralja unazad više od tisuću godina.

Carl XVI Gustaf je kralj Švedske od 1973. On je 74. švedski kralj. Švedska prijestolonasljednica je princeza Victoria.

Dinastija Bernadotte je trenutna švedska dinastija. Od 1818. do 1905. pripadnici dinastije Bernadotte su bili i kraljevi Norveške. Dinastija je nastala 1810., kada je na prijestolje sjeo francuski maršal Jean-Baptiste Bernadotte. On je bio izabran za nasljednika švedskog prijestolja pošto je tadašnji kralj, Karlo XIII, bio posljednji član švedske kraljevske obitelji, i nije imao djece. Tim je činom usvojen i novi zakon nasljeđivanja krune te je krunu nasljeđivao najstariji sin dinastije Bernadotte i njegovi potomci.
Taj se zakon promijenio tek 1980. godine, kada je donesen zakon da se kruna nasljeđuje prema isključivom srodstvu. To znači da kraljev najstariji potomak, bez obzira na spol, nasljeđuje krunu. Švedska je tako postala prva monarhija u svijetu koja je usvojila jednaku primogenituru, a princeza Victoria je postala prva prijestolonasljednica u historiji. Kralj navodno nije zadovoljan ovom retroaktivnom promjenom, budući da je njegovom sinu oduzela poziciju koja mu je zakonski pripadala u trenutku rođenja.

Procedura vladanja kralja nije se mijenjala od 1809. do 1974. kada je donesen Ustavni akt prema kojem kralj više ne «vlada kraljevstvom sam». U novom aktu pište da «sva javna vlast u Švedskoj proizlazi od građana». Prema Švedskom Ustavu, kralj kao poglavar države je prvi predstavnik države i njezin simbol. Kraljeve dužnosti su primarno ceremonijalne i reprezentativne. Kada je kralj u nemogućnosti obavljati svoje dužnosti državnog poglavara jer je na primjer u inozemstvu, njegove dužnosti preuzima prijestolonasljednica princeza Victoria, princ Carl Philip ili princeza Madeleine.