Allemansrätten

U Švedskoj, priroda je nešto što se dijeli sa svima. A nema boljeg dokaza za to nego allemansrätten.

Allemansrätten, ili pravo javnog pristupa, jedna je od jedinstvenih radosti života u Švedskoj. Njime se omogućuje svima da šetaju slobodno u prirodi, plivaju i putuju brodom u tuđe vode i beru gljive i bobičasto voće u šumi.
Iako zemljoposjednici mogu postaviti znakove kojima isključuju posjetitelje iz određenih privatnih zemljišta, te područja koja su posebno osjetljiva na oštećenja, opće pravilo je da posjetitelji mogu hodati preko zemljišta na razumnoj udaljenosti od kuća, dvorišta, vrtova i ograđenih područja. Uz ovo pravo dolazi odgovornost da se gazi pažljivo i pokaže obzir za zemljoposjednike i ostale.

Sve dok se zemlja ne obrađuje, i dokle god se ne uzrokuju oštećenja, znači da je većina švedske prirode vaša za istražiti. Osim za područje najbliže osobnim kućama, imate pravo i na besplatno kampiranje ili parkiranje motorne kućice na tuđem zemljištu do 24 sata. Nakon toga, mora se zemljoposjednika tražiti dozvolu za boravak.

Allemansrätten je osnova za rekreaciju u Švedskoj prirodi. Ono ovisi o međusobnom poštovanju između zemljoposjednika i posjetitelja, i shvaćanju da su posjetitelji samo u prolazu. Upravo zbog toga, Šveđani ne razmišljaju o zemlji u strogom smislu javne u odnosu na privatnu imovinu. Oni vide prirodu kao nešto u čemu se uživa, a ne posjeduje.

Budući da postoji generacijama, allemansrätten je puno dublje od zakona – ono je dio zemljinog nacionalnog identiteta. Školske grupe istražuju šume od rane dobi a obitelji često love ribu, beru plodove ili idu u šetnje šumom zajedno. Mnogi šveđani mogu identificirati iznenađujući broj ptica, riba i drveća po imenu. I gotovo svatko zna gdje se mogu pronaći gljive ‘chanterelle’, u švedskom poznate kao “zlato šume.”