Ales Stenar (Aleove stijene)

Aleove Stijene megalitski je spomenik u Skaniji na jugu Švedske 15 km od Ystada. Ovo je najveći i najbolje očuvani švedski spomenik postavljen u obliku broda (kojih Švedska ima mnoštvo) a nalazi se veličanstveno smješten iznad sela Kåseberga na južnoj obali pokrajine Österlen.

‘Brod’ datira od oko 600. godine i dugačak je 67 m kojeg čine 59 velika kamena, teška i do 5 tona svaki. Dva kamena koja predstavljaju pramac i krmu, visoka su oko tri metra, dvostruko viša od ostalog kamenja.

Neki ljudi vjeruju da je ovo mjesto grobni spomenik, dok drugi misle da je to drevni astronomski sat, jer je kamenje postavljeno tako da sunce ljeti zalazi u sjeverozapadni kut, a zimi izlazi točno na suprotni kut. Puno je posjetitelja na ljetni i zimski solsticij.

Veliko kamenje stvara impresivan prizor tamo gdje se nalaze, 32 metra nadmorske visine na Kåsehuvud-u, s pogledom na strmu obalu i Bornholm. Svakog dana, tijekom cijele godine, ovdje dolaze posjetitelji koji žele uživati ​​u posebnoj atmosferi i veličanstvenom pogledu na more. Prilikom posjete spomeniku vjerojatno ćete susresti neke od životinja koje ondje pasu. Tako su česte ovce, konji ili krave koje hodaju onuda zajedno sa posjetiteljima. Okolnu prirodu također vrijedi posjetiti.  Pašnjaci imaju posebnu floru koja stvara povoljne uvjete za veliki broj vrsta leptira. U krajoliku, s neobičnom vegetacijom pješčanih stepa, postoji i bogat ptičji život.