Švedski tekstilni dizajn, namještaj, kućni predmeti i stakleni proizvodi imaju praktičan, estetski i sve održivi pristup dizajnu. U Švedskoj je dizajn sinonim za ‘stil života’.

Odjeća

H&M gotovo da je postao sinonim kada se govori o odjeći u Švedskoj, no marke kao što su Lindex i KappAhl također prodaju dobru i pristupačnu odjeću. Stadim je dućan sa najvećim izborom sportske odjeće, Naturkompaniet sa outdoor odjećom i opremom za kampiranje.

Možemo napomenuti i neka od ostalih dizajnerskih imena koja se ističu dizajnom a cijene su donekle pristupačne: Acne, Filippa K, J Lindberg, Nudie Jeans, Cheap Monday, WE, WESC and Weekday.

Namještaj

Naglasak ovdje je minimalizam i funkcionalnost. Stil je nastao 1950-ih kao dio suvremenog pokreta u nordijskom dizajnu (tj. Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Islandu i Norveškoj) koji su odredili funkciju i dostupnost više od dragocjenosti i luksuza. Obilježen blijedim bojama, prirodnim materijalima i jednostavnim, lijepim namještajem estetski je uglavnom bio odgovor na kratke dane regije i duge zime, što je zahtijevalo svijetle, praktične interijere.

Najpoznatije ime švedskog dizajna namještaja je naravno IKEA no skandinavski dizajn davno je prerastao ovog diva.

Prodaja alkoholnih pića u Švedskoj

Ako uživate u piću, potrebno je znati par stvari prije putovanja u Švedsku.
U pokušaju kontrole konzumacije alkohola u zemlji, vlada je 1955. godine osnovala trgovine Systembolaget. Trgovina ima monopol na maloprodaju alkoholnih pića: to je jedino mjesto gdje možete kupiti vino, alkoholna pića i pivo sa sadržajem alkohola iznad 3,5%.

Mora se imati 20 godina ili više da se kupuje u trgovinama, iako u švedskim barovima i restoranima dobna granica za konzumciju alkoholnog pića je 18 godina. Benzinske postaje i lokalne prodavaonice zabranjuju prodaju vina i žestokog pića.
Većina gradova ima jedan Systembolaget. Veći gradovi ih imaju nekoliko, ali nije ih uvijek lako pronaći.

Radno vrijeme

Dućani, kafići i ostale trgovine u Švedskoj ne otvaraju rano, tako da možete računati na prosječno radno vrijeme od 10-18h.