Diljem svijeta, Pipi Duga Čarapa potaknula je generacije djevojčica da se više zabavljaju i vjeruju u sebe. Ona ruši sve stereotipe o tome kako bi se djevojčice trebale ponašati do te mjere da se čak izruguje nekim utvrđenim rodnim ulogama u društvu. U međuvremenu, napravila je mnogo za jednakost spolova te postala svojevrstan uzor ženskog pokreta. No Astrid Lindgren i nije baš razmišljala o pitanjima feminizma kad je pisala svoje prekrasne priče o avanturama Pippi i njenih dvoje prijatelja. Ime Pippi Duga Čarapa nadjenula joj je Astridina tada 9-godišnja kćer Karin koja je zamolila mamu da joj priča priču nakon što je jednog dana stigla bolesna iz škole.

A Pipi Duga Čarapa uistinu jest neobična djevojčica. Živi u malom selu u Švedskoj, a svoju kuću, koju od milja zove ‘Villa Villekulla’, dijeli sa majmunom i konjem. Ona puca iz revolvera i plovi morima te posjeduje vreću punu zlatnika. Nestašna je i draga, može podignuti konja jednom rukom i svladati najjačeg čovjeka na svijetu, Snažnog Adolfa. Od svojih vršnjaka razlikuje se čak i izgledom, a njezina narančasta kosa čvrsto pletena u pletenice postala je kulturnom ikonom dječje literature.

No neobičnost djevojčice Pipi najprije se ogleda u njezinom neobičnom razumijevanju svijeta koje ona ima u odnosu na Tomija, Anikku i ostale prijatelje koje upoznajemo kroz ovu pricu. Poput Petra Pana, ni Pipi ne želi odrasti. Nije stoga čudno da je anti-autoritativno nastrojena Pipi zabranjivana i cenzurirana u nekim diktatorskim i konzervativnim državama, te da je probudila bijes mnogih odraslih. No usprkos tome, Pipi od 1945. godine ‘spašava’ djecu diljem svijeta. Spašava ih od zakona odraslih i od zastrašujućih školskih klupa. Također, opskrbljuje ih neoganičenim količinama gaziranih pića i zauzima se za slabe i potlaćene.

Prve tri knjige o Pippi tiskane su između 1945. i 1948., a u razdoblju od 1969.-1975. izdano ih je još 6. Dvije posljednje izašle su 1979. i 2000. Knjige su prevedene na 64 jezika. Prva filmska adaptacija Pippi snimljena je 1949. godine, a nakon nje slijedile su još mnoge. No najpoznatija od svih najvjerojatnije je švedska tv-serija ‘Pipi Duga Čarapa’ snimljena 1969. godine, za koju je Astrid Lindgren, nezadovoljna filmom iz 1949., sama pisala scenarij. Serija je stekla veliku popularnost u Švedskoj, ali i diljem svijeta, te je do danas reprizirana mnogo puta na raznim tv-postajama.

Lik Astrid Lindgren i Pipi Duga Čarapa nalaze se na novčanici od 20 švedskih kruna.