Proslava valpurgine noći u Švedskoj

Valpurgina noć, Walpurgis ili Valborgsmässoafton, datira još od srednjeg vijeka. U početku su je slavili trgovci u gradovima (30. travnja je označavao kraj fiskalne godine), ali je također slavljena i na selu, obilježavajući prelazak proljeća u ljeto. Poljoprivrednici bi dopustili da njihova stoka pase do kasno uvečer te palili vatre kako bi odbili sve grabežljivce ili zle duhove koji vrebaju u sjeni.

Tokom godine nakupi se cijela gomila smeća. A u Švedskoj, većina toga završi u Valpurginom krijesu – stara vrata i ograde, grane od voćaka, grmlje i stare kartonske kutije. Krijesovi se pale u cijeloj zemlji.

Valpurgina noć je dobila naziv od kršćanske svetice iz osmog stoljeća, Valpurge. No, kao i većina kršćanskih svetkovina i Valpurgina noć u sebi sadrži odjeke pretkršćanskih, animističkih vremena čija se tradicija gubi daleko u prošlosti. Svetkovina kojom se oprašta od zimskog doba i ulazi u ljetno priziva neke antičke mitove u narodnoj režiji u kojoj se isprepliću legende i predaje prenošene s koljena na koljeno.

Za studente, Valpurgina noć najavljuje slobodu. Ispiti su prošli i samo još predavanja ostaju do završetka semestra. Zadnjeg dana mjeseca travnja, studenti u karakterističnim bijelim kapama pjevaju pjesme dobrodošlice proljeća, zelenila i svjetlije budućnosti.

Zborno pjevanje je popularna razonoda u Švedskoj, a na Valpurginu noć gotovo svaki zbor u zemlji je zauzet. U svakom selu i susjedstvu, krijesovi svijetle u sumrak, a hladnoća se lagano spušta. Proljetno sunce možda vas može zagrijati, ali noći su još uvijek svježe. Jelo koje će vas zagrijati u ovoj prigodi je juha od kopriva. Koprive su, naravno, korov. Pojave se kada se snijeg topi, sadrže velike količine željeza i najbolje su kada su mlade i svježe.

Slavlja za Valpurgu nisu obiteljska tradicije nego više javni događaj, te nakon što se vatra ugasi većina se preseli u pubove, restorane ili na zabave kod prijatelja. Činjenica da nakon Valpurgine noći slijedi 1. svibnja – državni praznik u Švedskoj od 1939. – znači da se može slaviti do kasno u noć.