Gotland

Gotland je jedna od povijesno najbogatijih pokrajina u Švedskoj, s oko 100 srednjovjekovnih crkava i nebrojeno prapovijesnih mjesta, uključujući i postavke kamenih brodova, grobnih humaka i ostatke utvrda na vrhovima brežuljaka.

Otok se nalazi gotovo na pola puta između Švedske i Latvije, usred Baltičkog mora, na otprilike istoj udaljenosti od kopnenih luka Nynäshamn i Oskarshamn. Gotland je i regija (landskap) i županija (län). Visby je jedini grad, ali postoji nekoliko većih i mnogo manjih sela. Veliki otok, Fårö, nalazi se izvan Gotlandskog sjeveroistočnog ruba a otočni nacionalni park Gotska Sandön nalazi se 38km dalje na sjeveru. Stora Karlsö i Lilla Karlsö su dva mala otočića nedaleko od zapadne obale.

www.gotland.net

• ŠTO VIDJETI •

Gotland ima mnoge povijesne spomenike, muzeje i ostatke crkava i kapelica. Više blaga je iskopano ovdje u modernim vremenima nego bilo gdje drugdje u svijetu. Povijesni muzej Gotland pokazuje blago iz vikinškog doba. Ovdje ćete se susresti s otočkom 8000 godina iznimno bogatom povijesti, s pričama o hrabrim srednjovjekovnih vitezovima i Gotlandskim zadnjim gusarima. Još jedan vrlo poseban muzej je Muzej kamenoloma u mjestu Bläse. Svi muzeji imaju vođene ture.

Također možete puno naučiti o povijesti Vikinga u Vikinškom selu, jednoj od mnogih uzbudljivih povijesnih aktivnosti u Gotlandu. Isto tako, otok ima gotovo stotinu srednjovjekovnih crkava, po jednu u svakoj župi. Preporuča se uzeti vođenu šetnju kroz očaravajući Visby i čuti zanimljive gradske priče i legende.

• KAKO STIĆI • 

Nikada nije bilo lakše putovati do Gotlanda. Možete putovati u Gotland trajektom, avionom ili preko mora svojim brodom.
Postoje četiri nova brza trajekta od kompanije Destination Gotland koji prevoze automobile i putnike na Gotland iz luka Nynäshamn i Oskarshamn na kopnu u Švedskoj. Vožnja do Gotlanda traje oko 3 sata. Kada putujete trajektom do Gotlanda možete putovati s Flygbussarna Airport autobusom iz Stockholma do luke Nynäshamn. Svi autobusni transferi prilagođeni su trajektnim rasporedima. Autobus polazi iz Stockholma 1 sat i 45 minuta prije polaska trajekta. Karte se mogu kupiti na autobusnom terminalu u Stockholmu ili kod rezervacije trajektnih karata. Putnici za Gotland imaju širok izbor ruta kada je riječ o letovima. Danas se može letjeti izravno u Gotland iz nekoliko različitih zračnih luka, kako u Švedskoj tako i izvan nje. Arlanda međunarodna zračna luka, Skavsta i Bromma zračna luka (blizu Stockholm City-a), svi imaju vezu s međunarodnim letovima. Let iz Stockholma za Visby traje samo oko 35 minuta.

• KADA IĆI •

Početkom kolovoza održava se ‘tjedan srednjeg vijeka’ i tada Gotland živi nekui drugim životom. Jedan tjedan, 500 događaja i 40.000 posjetitelja. Tjedan srednjeg vijeka  je eldorado za sve one koji vole toranjske igre, tržnice, crkvene koncerte, ulične izvođače, požarne emisije, bajke, šetnje, predavanja i još mnogo toga. Festival je uglavnom u veličanstvenom srednjovjekovnom ambijentu Visbyja, ali i u drugim mjestima na Gotlandu.