U Europskoj “zadnjoj divljini”, Švedskoj Laponiji, odmor je neobično i nezaboravno iskustvo. Ona pruža kristalno čist zrak, prekrasan krajolik, kristalno čisti snijeg, ponoćno sunce, te prekrasnu auroru borealis. Bilo da tražite mir ili izazov, akciju, avanturu ili opuštanje, Švedska Laponija nudi vam jedinstvenu priliku da se opustite u netaknutom i jedinstvenom okolišu.

Luleå

Luleå je glavni grad Švedske Laponije i ima gradske značajke koje ga čine ugodnim bilo za odmor ili zabavu. Također je grad u pustinji a već za nekoliko minuta ste u gustoj šumi, gdje možete sresti losa, medvjed ili jelena, ili na zaleđenom moru arhipelaga s više od 700 otoka.

Kiruna

Točno iznad najvećih svjetskih podzemnih rudnika željezne rude, nalazi se Kiruna, najsjeverniji švedski grad. Drevni krajolik nudi šest nereguliranih rijeka i 6 200 jezera. Tijekom ljeta možete ići na skijanje u Riksgränsen, samo sat vremena vožnje sjeverno od Kirune. Također se može igrati i golf pod ponoćnim suncem. Tijekom zime gotovo je obavezan posjet svjetski poznatom Jukkasjärvi hotelu od leda (Jukkasjärvi Ice Hotel)ali i ljeto nudi puno toga za vidjeti i doživjeti u malom selu Jukkasjärvi.

• ŠTO JE POSEBNO U ŠVEDSKOJ LAPONIJI •

Arktički krug

66°33’39” sjeverno označava krug geografske širine koji je južni ekstremitet polarnog dana. Ljeti su dani 24 sata osunčani (pojava poznata kao ponoćno sunce). Zima donosi duge sate sumraka i priliku za vidjeti Auroru Borealis.

Divlje životinje

Raznolik raspon egzotične divljači, uključujući soba, losa, medvjeda, vuka i risa, na kopnu. Losos, štuka, pastrva u vodama i mnoge vrste arktičkih ptica.

Sámi Kultura

Sámi su jedan od autohtonih naroda sjeverne Europe koji nastanjuju Laponiju, a koja danas obuhvaća dijelove sjeverne Švedske, Norveške, Finske i Rusije

Snijeg i led

Zime u Laponiji su duge, suhe i hladne a to su skoro savršeni uvjeti za aktivnosti kao što su snowmobili, slalom i skijaško trčanje, zaprega sa psima i ribolov na ledu. Možete se čak i okušati u vožnji preko smrznute rijeke ili jezera.
Jedinstvena iskustva
Većina ljudi ima popis stvari koje želi učiniti prije smrti, a od onih neizostavnih trebale bi biti: noć u Ice Hotelu, vožnja psećom zapregom preko smrznute tundre, ribolov mušicom na lososa na dan pješačenja s bilo kojeg mjesta. Sve to i mnogo više čeka na vas u Laponiji

Ljeto

Lijepo vrijeme u Laponiji s dugim toplim danima nudi beskonačan spektar aktivnosti. Planinarenje, branje plodova, plivanje, ribolov, vožnja brodom, kampiranje, lov na divljač, samo da spomenemo nekoliko.

Divljina

Često se opisuje kao Europska posljednja velika pustinja sa vrlo malom ljudskom populacijom i ogromnim količinama šuma i planinskih područja. Mjestimice ima pokoja velika divlja rijeka, Europski najveći slap, prekrasan krajolik i još mnogo toga. Najstariji i najveći nacionalni parkovi u Švedskoj se mogu naći u pokrajini Norrbotten koja je također poznata kao švedska Laponija.Osam od dvadeset i šest švedskih nacionalnih parkova nalazi se ovdje. S izuzetkom Muddus i Haparanda otočja, nacionalni parkovi u pokrajini su u planinskoj regiji. Zajedno oni pokrivaju više od 6000 km ², što znači da nacionalni parkovi u pokrajini Norrbotten računaju za 95 posto područja posvećenih nacionalnim parkovima u Švedskoj.