Skansen – muzej na otvorenom

Skansen je najstariji svjetski muzej na otvorenom, kojeg je 1891. godine osnovao Artur Hazelius u Stockholmu. Njegov moto bio je “spoznaj sebe“. Za Artura su ove riječi značile da je samo poznavanjem naše povijesti moguće spoznati samoga sebe.

Nakon opsežnih putovanja, Hazelius je kupio oko 150 kuća iz cijele zemlje i dao ih otpremiti dio po dio u muzej, gdje su obnovljene kako bi pružile jedinstvenu sliku tradicionalne Švedske. Samo tri zgrade u muzeju nisu originalne i vjerno su kopirane iz primjera koje je pronašao.

Skansen predstavlja ‘Švedsku u malom‘ sa životinjama, kućama i farmama iz cijele zemlje. Ovdje se govori o švedskoj povijesti, kako su ljudi nekada živjeli u prirodnim uvjetima, tadašnjim običajima te poslu, zabavi i svakodnevnom životu.

Skansen svake godine privuče više od 1,3 milijuna posjetitelja. Brojni izlošci na površini od 75 hektara uključuju potpunu kopiju prosječnog grada iz 19. stoljeća, u kojem majstori u tradicionalnoj odjeći, poput kožara, postolara, srebrara, pekara i puhača stakla pokazuju svoje vještine u okruženju tog razdoblja. Postoji čak i maleni komad zemlje na kojem se uzgaja duhan koji se koristi za proizvodnju cigara.

Tu je i zoološki vrt na otvorenom koji sadrži širok spektar skandinavskih životinja, uključujući bizone, smeđeg medvjeda, losa, sivog tuljana, risa, vidru, sobove, vuka (kao i neke životinje koje nisu skandinavske). Postoje i farme na kojima se mogu vidjeti rijetke pasmine domaćih životinja.

Početkom prosinca na središnjem trgu Bollnäs nalazi se popularna božićna tržnica koja se održava od 1903. godine, a svakog vikenda privlači oko 25 000 posjetitelja. Ljeti se prikazuju narodni plesovi i koncerti.

Muzej se nalazi na poluotoku Djurgården a glavni ulaz je sa ulice Djurgårdsslätten 49-51. Ovdje se iz centra Stockholma može stići tramvajskom linijom br. 7, autobusom broj 67 ili trajektom Djurgårdsfärjan koji ide sa lokacije Slussen cijelu godinu.