Nobelova je nagrada jedna od najznačajnijih svjetskih nagrada za postignuća u brojnim područjima znanosti i ljudskog djelovanja, koja u svakom pogledu potiče međunarodnu suradnju.

Budući da je po svojim propozicijama i kriterijima iznimno zahtjevna te da je osnovana kao nagrada koja se dodjeljuje postojano i u kontinuitetu svake godine, može se reći da je Nobelova nagrada prerasla u istinsku svjetsku instituciju. Ona je ujedno i dokaz činjenice da svjetska znanost i umjetnost ne poznaju granice, da zbližavaju ljude raznih nacija koji svakodnevno rade na usavršavanju i savladavanju problema i izazova koje nam donosi svakodnevni život modernog doba.

Nobelova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalistu i izumitelju dinamita. Nobel je bio zaprepašten i šokiran načinom na koji je svijet upotrebljavao njegov izum i u toj činjenici leži razlog njegove odluke da se nagrade dodjeljuju onima koji svojim sposobnostima najviše doprinose čovječanstvu. Jedna od velikih ideja čovječanstva nalazi se upravo u njegovoj oporuci koja govori o osnivanju zaklade za Nobelovu nagradu. Alfred Nobel ostavio je oporučno više od 9 milijuna američkih dolara za osnivanje tog fonda. Prema ideji koju je oporučno ostavio u nasljeđe čovječanstvu, Nobelova nagrada trebala se dodjeljivati u pet područja: za kemiju, fiziku, fiziologiju, medicinu, književnost i za doprinos širenju mira u svijetu.

Nobelova zaklada zakonski je vlasnik i dodjeljivač novčanog iznosa nagrade, iako ona sama nije i tijelo koje dodjeljuje nominacije. Tako recimo za područje fizike i kemije nominacije dodjeljuje Kraljevska švedska akademija; za područje fiziologije i medicine to je Caroline Institut u Stockholmu, a za književnost Švedska akademija. Nominaciju za Nobelovu nagradu za mir dodjeljuje Odbor petorice norveškog Parlamenta. Od 1968. uvedena je i Nobelova nagrada za dostignuća iz područja ekonomije koju dodjeljuje Švedska kraljevska akademija. Prema oporuci Alfreda Nobela nije nužno svake godine dodijeliti Nobelovu nagradu.

Još prve nagrade, dodijeljene daleke 1901. godine, povezuju Nobelovu nagradu sa sve bržim razvojem moderne znanosti, umjetnosti i političke misli (i djelovanja) 20. stoljeća. Od svojih početaka dodjeljuje se tradicionalno uvijek u istom gradu – u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, u Koncertnoj dvorani te u prisutnosti kraljevske obitelji i odličnika Švedske akademije. Jedino se nagrada za mir dodjeljuje u norveškoj metropoli Oslu jer su početkom 20. stoljeća, kada je dodjeljivanje započelo, te dvije države bile unutar jedne države, Kraljevine Švedske.

Dodjela prve nagrade u stogodišnjem nizu održana je u Staroj kraljevskoj muzičkoj akademiji, pet godina nakon smrti Alfreda Nobela, a datum njegove smrti, 10. listopada, od 1901. je i datum dodjeljivanja nagrade.