Švedske vremenske prilike imaju mnogo lica. Švedska uživa uglavnom umjerenu klimu unatoč svojoj sjevernoj zemljopisnoj širini, uglavnom zbog blizine tople Golfske struje iz Atlantskog oceana.
Stockholm ima toplu i blagu klimu, dok u planinama sjeverne Švedske prevladava sub-arktička klima. Sjeverno od Arktičkog kruga, sunce nikad ne zalazi dio ljeta, što se zove Ponoćno sunce, i jedan je od Skandinavskih prirodnih fenomena. Suprotno se dešava zimi, kada je noć cijelo jedno razdoblje. To su Polarne noći (još jedan od Skandinavskih prirodnih fenomena).

Najveća godišnja količina oborina javlja se u planinskim područjima – više od 1000 mm. Švedska se nalazi u najsjevernijem dijelu tzv. umjerenog klimatskog pojasa. Najviša temperatura na zapisu je 38 stupnjeva C u Ultunu 1933., a najniža temperatura -53 stupnja C izmjerena je u Vuogatjolmeu 1966. godine.

Švedska ima vrlo različita godišnja doba, s hladnim zimama, cvjetnim izvorima i razmjerno toplim ljetima.

Postoji važna razlika u klimi između sjevera i juga Švedske: sjever ima dugu zimu koja traje dulje od sedam mjeseci. S druge strane, na jugu zima traje samo dva mjeseca a ljeto više od četiri. Prosječna godišnja količina oborina 61 cm a maksimalna količina kiše padne u kasno ljeto. Švedska ima znatnu količinu snježnih padalina, a na Švedskom sjeveru snijeg ostaje na tlu šest mjeseci svake godine.

Prosječne temperature 
siječanj srpanj
Malmo -0,2 ° C 16,8 ° C
Stockholm -2,8 ° C 17,2 ° C
Kiruna -16,0 ° C 12,8 ° C

Količina dnevne svjetlosti 
1. siječnja 1. srpnja
Malmo 7 sati 17 sati
Stockholm 6 sati 18 sati
Kiruna 0 sati 24 sata