Stockholm

Raširen na području 24.000 otočića i izvezen brojnim plovnim putovima na sjeveroistočnoj obali Švedske, Stockholm uživa u jednom od najveličanstvenijih lokaliteta na svijetu. Preko 30% područja grada čine plovni putevi te dodatnih 30% parkovi i zelene površine, čineći Stockholm jednim od najčišćih glavnih gradova na svijetu.

Ova prirodna oaza se nadopunjuje očaravajućim Starim Gradom, koji je izvrsno očuvan kroz stoljeća. Stari Grad (ili Gamla Stan) je epicentar grada, s mnogobrojnim hotelima, barovima, restoranima i dućanima.

Smještena u samom srcu grada, na otoku Riddarholmen, Kraljevska palača je službena rezidencija švedskih monarha i glavna lokacija za službene državne događaje. Sa 608 soba nalazi se među najvećim palačama Europe. Atrakcije uključuju Apartmane za gozbe, Apartmane vitezova, Državničku dvoranu, Kraljevsku riznicu, Muzej antikviteta Gustava III. i Kraljevsku kapelicu. Također, izmjena straže palače je jednako spektakl u Stockholmu kao i u Londonu.

Najposječeniji švedski muzej je Vasamuseet koji sadrži ratni brod Vasa, potopljen van Stockholmske luke na prvom putovanju 1628. godine. Brod je sagrađen po naredbi švedskog kralja Gustavusa Adolphusa, i bio je najmoćniji ratni brod tog doba. Pažljivo očuvan, ovaj brod sad počiva u glavnoj dvorani muzeja. Izlošci prikazuju život na brodu te se prikazuje snimka akcije spašavanja broda.

Gradska vijećnica izglasana je od strane Šveđana za najljepšu građevinu u zemlji. Izgradnja vijećnice započeta je 1911. godine po Art Nouveau dizajnu Ragnara Östberga. Unutrašnjost sadržava veličanstvene dvorane, uključujući Zlatnu dvoranu, sa zlatnim i staklenim mozaicima, dok se sa tornja pruža očaravajući pogled na Stockholm. U Plavoj dvorani (koja je zapravo crvena) održava se gozba povodom dodjele Nobelovih nagrada.

Još jedna od poznatih atrakcija je Skansen. Ovaj muzej na otvorenom i Zoološki vrt je osnovan 1891. godine, s ciljem očuvanja Švedske ruralne kulture. U njemu se nalazi oko 160 povijesnih drvenih farmi i kuća iz cijele zemlje. U farmama obitavaju životinje o kojima se brinu farmeri kostimirani u skladu s vremenom. U Zoološkom vrtu i Akvariju nalaze se domaće i egzotične vrste. Dječji cirkus, Zoološki vrt i igrališta čine Skansen osobito privlačnim za obitelji. Daleko od draži Starog grada, ovaj moderan grad izlaže uredne i inovativne standarde dizajna po kojima su šveđani postali svjetski poznati.

Većina sadašnjeg švedskog bogatstva dolazi od novih industrija, kao što su informacijska tehnologija i računarstvo. Danas je Stockholm napredan trgovački grad koji luči povjerenje u sve svoje snage i sposobnosti na svim nivoima, bili oni financijski, kulturni, društveni ili gastronomski.

www.visitstockholm.com

• ŠTO VIDJETI • 

Gradsku vijećnicu (Stadshuset) – najpoznatiji primjerak nacionalnog romaničkog stila, simbol grada u kojem se svake godine, 10. prosinca, tradicionalno održava dodjela Nobelovih nagrada.
Stari Grad (Gamlastan) – gradska jezgra. Ne prošećete li Gamlastanom, to je kao da niste bili u Stockholmu. Uske uličice, kuće s kolorističnim fasadama, trgovine s ponudom simpatičnih suvenira, nakratko će vas odvesti u neko drugo vrijeme.
Kraljevska palača – rezidencija švedskog kralja koja se nalazi u starom gradu. Palača iz osamnaestog stoljeća ispred koje se svakodnevno, uz glazbu i vojnu paradu održava atraktivna smjena kraljevske garde u 12:15 h te u 13:15 nedjeljom.
Vasa muzej (Vasamuseet)– mjesto na kojem se, između ostalog, nalazi dobro sačuvan jedrenjak iz sedamnaestog stoljeća, gotovo netaknut izvađen s dna Baltičkog mora, ponos švedske kraljevske mornarice.
Skansen – najstariji svjetski muzej na otvorenom, sa sto pedeset autentičnih starih kuća, među kojima ima vjetrenjača i crkva u kojoj se i danas održavaju ceremonije vjenčanja.
SkyView – nova atrakcija koja vas vodi na vrh najveće svjetske okrugle zgrade, Ericsson globusa. Sa nekih 130 metara iznad razine mora, možete dobiti fantastičan pogled koji obuhvaća cijeli Stockholm. Dvije gondole polaze svakih 10 minuta, a cijeli posjet traje oko 30 minuta. Restoran, kafić, suvenirnica su u sklopu SkyView-a.

stadshuset 350x300
Stockholm

Gradska vijećnica

Riddarholmen 350x300
Stockholm

Riddarholmen

350x300
Stockholm

Kraljevska palača

Povezani članci:
Izvor: Nordic Point

BLOG

Muzeji Stockholma