Göteborg je drugi po veličini grad u Švedskoj. Nalazi se na zapadnoj obali, u regiji Västra Götaland. Broj stanovnika iznosi oko 485.000 (2005.) u samome gradu, te oko 879.000 u metropolitanskom području. Sa skoro 50.000 studenta, Göteborg je najveći sveučilišni grad u Skandinaviji. Gradom protječe Göta Älv koja se u samome gradu ulijeva u Kattegat. Rijeka Göta älv dijeli grad na dva dijela; južni, koji se nalazi na kopnu, te sjeverni, smješten na otoku Hisingen. Ušće rijeke pogodno je za luku koja je danas jedna od najvećih u nordijskim zemljama.

Položaj uz more daje Göteborgu blagu klimu tijekom cijele godine. Göteborg ima tipičnu morsku klimu. Ljeti su temperature ugodne, obično između 18–25 °C danju. Dani su oko 18 sati dugi a noći su uglavnom svijetle. Göteborg ima najduže ljeto u cijeloj Švedskoj od 144 dana koje traje od 13. svibnja do 4 listopada. Grad često uspoređuju sa San Franciscom, zbog brojnih mostova, brda, tramvaja i ribljih restorana. U Goteborgu nikada niste daleko od zabave, lijepih krajolika i zanimljivih znamenitosti. Iako je veliki grad, uspio je zadržati šarm malog gradića.

Göteborg ima prekrasan arhipelag koji se sastoji od oko 100 otoka, a tu su i mnogi brodovi koji će vas odvesti tamo. Jedan od najpoznatijih otoka je Vinga, svojevrstan simbol zapadne obale. Najpoznatija turistička atrakcija Göteborga je zabavni park Liseberg koji privlači milijune posjetitelja svake godine. No, Liseberg je mnogo više od zabavnog parka. Tijekom godina velik broj zvijezda poput Edith Piaf, Birgit Nilsson, Abbe, Marlene Dietrich, i Jimi Hendrixa nastupao je ovdje, a svi oni imaju svoju zvijezdu na Stjärnvägen koja se proteže kroz Liseberg. Koncerti, izložbe i kazališne predstave privlače brojnu publiku, a na repertoaru je sve – od heavy metala do opere.

Göteborg Opera jedna je od najmodernijih opernih kuća u svijetu, a svake godine nudi bogat program opere, opereta, mjuzikla, baleta i koncerata.
Svake godine milijuni turista posjete Goteborg. Broj turista se povećava iz godine u godinu, a od početka 90-ih a u najpoznatije luksuzne hotele spadaju Clarion Hotel Post, Hotell Avalon i Hotel Gothia Towers.