Svake zime iznova, već od ranih 1990-ih, u malom švedskom mjestu Jukkasjärvi, 200 km sjeverno od Arktičkog kruga, rađa se hotel od leda. Do sredine travnja, kada se hotel za sezonu zatvara i topi pod proljetnim suncem, 60 000 ljudi posjeti ovaj magični svijet od leda uživajući u jednoj od divota našeg vremena.

Kristalno prozirni led, materijal od kojeg je hotel izgrađen, sakuplja se svake godine od sredine ožujka do sredine travnja, iz obližnje rijeke Torne. Do tada je led sporim i prirodnim zamrzavanjem postigao debljinu od oko 80 cm, savršene kvalitete bez zračnih jastučića ili pukotina. Posebnim mašinama i alatima režu se i vade blokovi leda od kojih svaki teži do dvije tone. Icehotel od rijeke Torne posuđuje nekoliko stotina tona leda koliko je potrebno za njegovu izgradnju.
Čim se rijeka zaledi, označavaju se ‘ledena polja’ leda kojeg će se potom vaditi. Led se cijelu zimu održava čistim od snijega, da ne bi rastao prema gore, već prema dolje, kako bi se dobio kristalno prozirni led, koji je postao zaštitnim znakom Icehotela. Led se potom reže i vadi te pohranjuje na oko -5°C do nadolazeće jeseni kada će se početi oblikovati za verziju Icehotela te godine.

Kada se hotel otvori početkom prosinca, radovi su još u tijeku. Svake godine ima sve više zainteresiranih koji žele sudjelovati u samom procesu izgradnje hotela. Oni tada mogu gledati proces izgradnje, gdje im bude objašnjen ekološki pristup cijelog projekta te mogu promatrati umjetnike na djelu.

Prava zaleđena zemlja snova, Ice Hotel se stvara svake godine od strane tima međunarodnih dizajnera, ne postoje dvije iste sobe, mijenja se izgled, struktura i raspored iz godine u godinu. Zamršene skulpture i zidne rezbarije koje ukrašavaju sve sobe u Ice hotelu više su nego lijepe, a ovom jedinstvenom mediju dodaju dodatni sloj čarobnog ugođaja u hotelu. Iako je vani s vremena na vrijeme i žestokih -37°C, temperatura u unutrašnjosti Ice Hotela je između -5°C do -8°C, zapravo vrlo udobna kada ste u zimskom kombinezonu, čizmama i rukavicama koje vam daju u hotelu. Dok boravite ovdje možete uživati u ledenom baru, iskusiti zimski safari, snowshoeing (hodanje po snijegu), vožnju saonicama s psećom zapregom, snowmobiling i kazalište na otvorenom.

Kada se toplo proljetno sunce vrati a dani postanu duži, snijeg i led se počnu polako povlačiti. Sitni potočići bistre otopljene vode slijevaju se nazad prema izvoru i postaju opet jedno s moćnom rijekom Torne. Ljeto kuca na vrata a rijeka se okreće novim zadacima. Sve što preostaje Icehotelu je ponuditi poniznu zahvalnost za vodu koju je posudio. A već iduće godine, novi ICEHOTEL će biti rođen.

KAKO STIĆI

Iako ICEHOTEL ne nudi nikakav prijevoz (osim transfera), možemo vam ponuditi nekoliko dobrih savjete o tome kako stići ovdje. ICEHOTEL se nalazi u malom mjestu Jukkasjärvi, 200 km iznad Arktičkog kruga, ali samo 15 km od zračne luke Kiruna i 17 km od Kiruna željezničke stanice.
Vlakom
SJ, švedski željeznička kompanija, ima svakodnevne polaske sve do sjeverne Norveške prolazeći pored ICEHOTEL-a (Kiruna). Možete rezervirati karte preko SJ. Putovanje vlakom ugodan je i ekološki način putovanja.
Rezervirajte let s SAS-om
Scandinavian Airlines (SAS) nudi gotovo svakodnevne letove u Kirunu. Oni također nude povezane letove iz mnogih metropola diljem svijeta.

AKTIVNOSTI •

Osim samog iskustva ICEHOTEL-a, Laponija pruža i jedinstvenu priliku za doživjeti Ponoćno sunce, Polarne noći te Auroru Borealis.

Za vrijeme boravka gosti mogu poći na turu motornim sanjkama i safari sobova, ili pak podbočiti se u ledenom Absolut baru ili gledati predstave i koncerte u otvorenom prostoru inspiriranom Shakespeareovim Globe Theatre u Londonu. Za one koji nisu dovoljno hrabri za noćenje u ledenim sobama na niskim temperaturama, hotel također nudi udobnije tople sobe.

Putovanja koja će vas možda zanimati: