Grad Malmö nalazi se na krajnjem jugu Švedske u provinciji Skåne. Sa svojih 272 000 stanovnika, treći je grad po broju stanovnika u Švedskoj. Osnovan je 1275. g. i bio je više stoljeća drugi grad po veličini u Danskoj kojoj je tada pripadao jug Švedske. Morski tjesnac Öresund ga odvaja od Kopenhagena.

Malmö, kao i ostatak južne Švedske, ima oceansku klimu. Unatoč njegovom sjevernom položaju, klima je relativno blaga u odnosu na druge lokacije u sličnim geografskim širinama, ili čak i nešto južnije, uglavnom zbog Golfske struje. Zbog svoje sjeverne geografske širine, dnevno svjetlo se proteže do 17 sati u ljeti, a samo oko 7 sati u zimi.

Bogata povijest dobro integrirana s modernim životom i imigracijom od Malmöa je stvorila multikulturalno središte. Grad ima mnogo stanovnika koji pridonose njegovom međunarodnom karakteru.

Ovdje ima toliko toga za vidjeti i doživjeti. Nadimak “Grad parkova” govori sam za sebe, a duga pješčana plažu Ribersborg (koju nazivaju “Skandinavska Copacabana”) ili jedinstveni Oresund most koji nas vodi ravno u Kopenhagena samo su neke od brojnih atrakcija ovog grada.

Malmö nudi odlične mogućnosti za shopping i zabavu te brojne hotele i restorana na udaljenosti od nekoliko minuta pješice u centru grada. U središtu grada postoje ostaci stare tvrđave Malmöhus koju je 1434. sagradio Erik VII. Pomeranski. Značajan je park Pildammsparken s jezerom. 27. kolovoza 2005. godine otvoren je Turning Torso, spektakularni vijugasti neboder, koji je sa svojih 190 metara visine druga po visini stambena zgrada u Europi. Njegova silueta može se vidjeti s cijelog područja Öresunda.

Od 2000. godine most Oresund između Malmoa i Kopenhagena povezuje skandinavski poluotok sa europskim kontinentom. Most je jedan od najvećih građevina u Europi, a sastoji se od 8 km dugog mosta, 4 kilometara umjetno napravljenog otoka Pepparholmena te 4 kilometra dugih tunela. Most predstavlja samo po sebi veliki skok u ovom tisućljeću. On pruža jaču i opsežniju suradnju koja uključuje gospodarstvo, obrazovanje, istraživanja i kulturu u regiji, ali i na međunarodnoj razini.

www.malmo.com