Lov na polarnu svjetlost

Lov na polarnu svjetlost

Polarna svjetlost u Norveškoj

Vidjeti polarnu svjetlost želja je koju mnogi čuvaju pod srcem. Ona je i jedna od najvažnijih značajki arktičkog područja pa sam odlučila istražiti što je to što auroru čini jednim od najposebnijih fenomena na svijetu.

Sam Arktik područje je velikih kontrasta. Prevladava bijela boja snijega pa su tako čak i arktičke životinje bijele boje ne bi li se bolje uklopile u okoliš. Noći su najtamnije što mogu biti. Ljeti nema mraka, zimi nema sunca. Međutim, kada se boje na kraju pojave, to je onda spektakularno!

Mistični spoj čestica Zemlje i Sunca

Aurora Borealis ili Polarna svjetlost naziv je dobila od riječi Aurora (lat. zora) i Boreas (grčki bog sjevernog vjetra) a to je pojava do koje dolazi kada Sunčeve čestice koje, privučene Zemljinom magnetskom silom, dođu u doticaj plinovima kao što su dušik, kisik i manjim udjelom hidrogen, pri kojem spoju se stvara svjetlost u bojama vidljiva na mračnom arktičkom nebu. Boje variraju od najčešće zelene, do crvene, roze i ljubičaste, plave pa čak i bijele, ovisno sa kojim plinom se spoje. Iako sunčeva aktivnost odašilje čestice cijelu godinu, polarna svjetlost specifična je za zimski period. Ne radi toga što se ona pojavljuje samo u zimskom periodu, već su jedino tada noći dovoljno tamne da bi polarna svjetlost bila vidljiva.

Da biste ’ulovili’ polarnu svjetlost, najsigurniji su gradovi i mjesta iznad arktičkog kruga. Finska Laponija pouzdana je destinacija za gledanje polarne svjetlosti, no mi smo odlučili istražiti glavni grad Arktika, Tromsø u Norveškoj, za koji kažu da je najsigurnija destinacija za promatranje polarne svjetlosti. Nađete li se ovdje bilo kada između studenog i travnja, velike su vam šanse da ćete ju vidjeti.

Kako je to prirodna pojava i samim time nepredvidljiva, malo tko će vam garantirati da ćete ju za vrijeme svog posjeta vidjeti. Kako bilo, u gradu postoje mnoge organizirane ture koje vas vode na višesatni izlet van grada kako biste maksimizirali šanse za ugledati auroru, ako ju niste već imali prilike vidjeti u gradu. Iako se izlet zove ’lov na auroru’, ono što se zapravo lovi jest mračno nebo bez oblaka koji bi ometali pogled. 

Kada je sunčeva aktivnost dovoljno jaka, polarna svjetlost je često vidljiva i kroz tanje oblake.

Kako sam ulovila Lady Auroru

Moj posjet Tromsu bio je velikim dijelom motiviran mogućnošću da doživim polarnu svjetlost na mračnom noćnom nebu Arktika. Imaš li sreće, kažu, polarnu svjetlost možeš vidjeti i iz hotelske sobe. Međutim od onih sam što se ne pouzdaju samo u sreću pa sam rezervirala večernji izlet ‘lov na polarnu svjetlost’ sa obližnjom agencijom koja s obzirom na ekspertizu i iskustvo svojih vodiča, gotovo garantira da ćete na njihovom izletu doživjeti auroru. Na izlet se kreće oko 6 navečer i traje nekih 7 sati. Dosta vremena se provede u vožnji jer se nekad mora voziti skroz do granice sa Finskom ne bi li se pronašlo čim bolje mjesto za gledanje aurore.

U autobusu nam vodič daje bezbroj informacija o ovom fenomenu; na koji način nastaje, što ga uzrokuje, gdje se i kada pojavljuje, kako ga najbolje uloviti okom kamere… S obzirom da je vodič profesionalni fotograf, imate li svoju opremu pomoći će vam podesiti postavke na foto-aparatu kako bi sami mogli uslikati polarnu svjetlost. Ako je sunčeva aktivnost velika, tada je i aurora intenzivnija i vidljiva golim okom. No kada je aktivnost slabija, aurora se može vidjeti tek kroz objektiv foto-aparata. Tada se ne može uslikati bilo kakvim foto-aparatom, već je potrebno imati polu-profesionalni ili profesionalni foto-aparat.

Prije polaska na izlet dobije se niz uputstava kako se obući, što ponijeti, kako namjestiti fotoaparat, kako postaviti tronožac… međutim dolaskom na mjesto gdje će se čekati aurora uviđam da bi bilo dobro da je tronožac malo teži da ga vjetar ne može rušiti, da bi bilo dobro da sam kupila još jednu bateriju jer ju velika hladnoća brzo iscrpi, da dodatni sloj odjeće ne bi bio na odmet… Uskoro se predajem i zaključujem da nisam dorasla ovom izazovu i prepuštam profesionalnom fotografu da me uslika a ja ću umjesto toga okrenuti oči prema nebu i, ispijajuči toplu čokoladu, uživati u doživljaju. Iznad nas je mračno nebo osvjetljeno nevjerojatnim brojem zvijezda a mliječna staza se čini kao naslikana dok se iznad fjorda polarna svjetlost sramežljivo prikrada te kroz neko vrijeme od luka zeleno-žuto-roze svjetlosti, pretvori u ono što sam ja nazvala ‘Lady Aurora’, nikada prije viđena kombinacija polarne svjetlost gdje kao da prikazuje obrise ženske osobe usred prekrasnog zvjezdanog neba! Nestrplljivo iščekujem povratak u hotel kako bi sljedeće jutro mogla kontaktirati organizatore izleta te otkupiti ove divne fotografije sa našeg izleta i punog srca zaključujem kako Tromsø nije razočarao!

Povezani članci:
Ivana
Ivana
Zaljubljenik u Sjever i osnivač portala Nordic Point i agencije Vanadis Travel, fotograf amater te bloger, koristim svaku priliku putovati unutar Skandinavije te upoznavati ljude, kulturu i krajolike ovog dijela svijeta. Putem bloga rado dijelim svoja iskustva i korisne informacije sa putovanja. Od nordijskih zemalja naprosto obožavam Norvešku, a želja mi je još upoznati Svalbard.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.