Opstanak jezika

Farski je jezik dugo vremena bio pod prijetnjom izumiranja. Nakon reformacije, danski je postao jezik crkve kao i pisani jezik. Početno istraživanje farskog jezika u 18. stoljeću otkrilo je postojanje preplavljujuće zbirke starih riječi i izreka, utemeljenih izraza fraza, legendi i balada. Samo drevne i herojske balade brojale su 70.000 stihova, koji su se prenosili usmeno iz generacije u generaciju.

Prikupljanje i dokumentiranje ogromne količine usmenog materijala činilo je temelj za očuvanje jezika. Uspostava pisanog jezika sredinom 19. stoljeća stvorila je osnovu za obnovu koja se dogodila. Dok drugi jezici nestaju, faroanski jezik se razvija i danas je ponos ferojske kulture.

Važnost lančanog plesa

Kako je to moguće da se takva važnost pripisuje plesu u populaciji koja je stotinama godina brojala između 4.000 i 5.000 ljudi? Važan dio odgovora leži u glasovitom farskom plesu za koji je potrebno naučiti i sjetiti se duge priče. Ovaj je ples izravan nastavak srednjovjekovnog kola koji je započeo u Francuskoj i proširio se diljem Europe. Plesanje kola je izašlo iz mode ili bilo zabranjeno od strane vlasti, ali je živilo na Farskim otocima.

Posebnost faroskog plesa su pjesma i priča. Nema instrumentalne pratnje. Dok jedan ili nekoliko pjevača vodi pjesmu, ostali sudjeluju sa svojim plesnim koracima i pjevajući refren nakon svakog stiha. Plesni koraci su uvijek isti, ako je priča tužna, koraci su mekani; ako je dramatična, nogama se udara o pod. Ako je riječ o baladi koja ismijava nešto, ritam je veseo i lagan. To je ples u kojem mnogi sudjeluju, lica prolaze jedan pored drugoga; plesači se okreću prema unutra i može biti teško shvatiti izvana što se događa. Mora se sudjelovati i u trenutku kada se kolo spoji, osjećate se kao dio nečeg golemog.