Traelanipa (‘Robovska litica’) koja se nalazi na otoku Vagaru, jednom od brojnih otoka Farskog arhipelaga, je zaista mitsko mjesto. Naziva se ‘Robovska litica’ jer je u vikinško doba ovo bilo mjesto gdje su robovi koji su prestari ili slabi bili bačeni s litice u more.

S vidikovca na morsku liticu Trælanípa, čini se da je usko jezero visoko nad Atlantskim oceanom. Ovo je optička iluzija jer se jezero nalazi na svega oko 30m nadmorske visine.

Posjet ovom jedinstvenom i prekrasnom mjestu je obavezan kada dođete na Farske otoke. Do Trælanípe je potrebno pješačenje, ali je vrlo laka staza pa je pogodno i za one koji ne preferiraju pješačenje.

Pješačenje do Trælanípa i Bøsdalafossur

Pješačenje do Trælanípe i Bøsdalafossura je oko 3 km u jednom smjeru i jedno je od lakših pješačenja koje ćete vjerojatno napraviti na Farskim otocima. Većinu puta prolazi se ravnim terenom s tek umjerenim promjenama visine. Put prelazi nekoliko potoka, ali ih je lako proći prelazeći preko kamenja.

Nemoguće je izgubiti se, staza vodi paralelno s istočnom obalom jezera. Pješačenje traje jednosmjerno oko 45-60 minuta, a istim putem vraćate se natrag.

Od travnja 2019. strani posjetitelji moraju platiti naknadu u iznosu od 200 DKK za pješačenje do Trælanípe. Naknada se naplaćuje na parkiralištu na početku pješačenja. Planinarski vodiči dostupni su za 450 DKK.

Na ploči s informacijama na stazi nalazi se mapa područja i planinarska staza. Za veći dio pješačenja postoji jedna staza, ali na kraju se odvaja na dvije staze, jednu do Trælanípe i drugu do Bøsdalafossur vodopada.

Sørvágsvatn ili Leitisvatn?

Mještani koriste dva različita imena za jezero na ovoj litici, ovisno o mjestu gdje žive na otocima. Neki ga zovu Sørvágsvatn, a drugi više vole Leitisvatn. Ovo je najveće jezero na Farskim otocima. Dugačko je oko 6 km, a proteže se od zračne luke Vágar na sjeveru do vodopada Bøsdalafossur na jugu. Bøsdalafossur vodopad je izlaz jezera iz kojeg voda utječe u Atlantik.