Fjordovi na Islandu

Islandska slikovita obala obiluje više od stotinu prekrasnih fjordova, mnogi sa zelenim, plodnim dolinama i šarmantnim primorskim gradovima. Ali što je točno fjord? Geološki gledano, fjord je dugačak, uski ulaz s strmim stranama ili hridi isklesane glacijalnom aktivnošću. Na Islandu su tijekom ledenog doba masivni glečeri iskopali fjordove koji su se spuštali u obalu na sjeveru, istoku i zapadu i stvorili oštre planinske grebene, pridonoseći veličanstvenom krajoliku Islanda. Neuobičajeno velik broj fjordova Islanda čini ga idealnim odredištem za krstarenje ili planinarenje.

Fjord najbliži Reykjaviku je Hvalfjordur, ili Fjord kitova. Neki kažu da je fjord dobio ime zbog velikog broja pronađenih i uhvaćenih kitova, čemu svjedoči jedina stanica za izlov kitova na Islandu koja se nalazi na fjordu. Drugi ukazuju na stari folklor o crvenom kitu Raudhofdiju. Legenda kaže da je Raudhofdi nekad bio čovjek koji je imao dijete sa ženom vilom, ali je odbio priznati očinstvo. Stari vilenjak pretvorio ga je u temperamentnog kita koji je terorizirao fjord, potapao brodove i utapao ljude dok ga se svećenik nije riješio. Danas se ljudi često ne voze fjordom, jer je tunel Hvalfjardargong brža opcija. Vožnjom ovim slikovitim fjordom otkriju se prekrasni planinski krajolici, ruralna područja, uključujući drugi najviši slap na Islandu, Glymur, koji svakako vrijedi posjetiti.

Istočni fjordovi su jedno od najstarijih dijelova Islanda, oblikovani ledenim djelovanjem leda  u ledeno doba, gdje su se komore magme, koje su bile 3 kilometra duboko, otkrile te su se otkrile lijepe stijene. Ovo područje ima veličanstveni krajolik dugih, uskih fjordova i strmih planina s nazubljenim vrhovima. Posjetite brojne prirodne luke u Istočnim fjordima sa slikovitim ribarskim selima do kojih se može stići brodom ili automobilom. Neki od dalekih fjordova su uglavnom nenaseljeni i do njih se može stići samo planinarenjem kroz pusta područja visokih brdskih grebena i zelenih dolina. Na Istočnim fjordovima možete doživjeti osjećaj totalne izoliranosti i mira.

Zapadni fjordovi su slabo naseljeni, udaljeni i relativno nedostupni s cijelim područjima koja su napuštena, stvarajući rezervat prirode ljepote i plodnog područja kakvog nema drugdje na Islandu. Prošaran lijepim malim gradovima s fascinantnom kulturom, koji kombiniraju moderno doba sa životnim stilom od nekoliko stoljeća unazad. Regija nudi najdramatičnije fjordove Islanda s grubim i strmim padinama i sjajnim plavim morem. Ekstremne boje krajolika čine ljeta svjetlucavima, a zimi ćete se osjećati kao da ste stupili u drugi svijet. To je popularno područje za ekstremne sportove kao što je heli skijanje i ima neke od najboljih planinskih odredišta u zemlji, osobito u rezervatu prirode Hornstrandir i dramatičnim liticama Latrabjarga s milijunima puffin ptica koje ovdje obitavaju. Bilo koje doba godine odaberete, svakako ćete imati nezaboravnu avanturu u Zapadnim fjordovima.