Ledenjaci na Islandu

Oko 11% površine Islanda prekriveno je ledenjacima. Island ima 269 imenovanih glečera gotovo svih tipova: ledene kape, izlazni glečeri, planinski glečeri, alpinski, pijemontski i cirki glečeri, ledeni potoci …
Daleko je najveći Islandov ledeni poklopac Vatnajokull sa površinom od 8.300 četvornih kilometara, što je jednako svim glečerima na europskom kopnu zajedno. Island ima više od 300 godina povijesti promatranja ledenjaka od strane islanđana.

Svaki glečer ima svoj karakter, vlastitu povijest, vlastite folklorne i geološke značajke, a neki od njih sjede na vrhovima aktivnih vulkana spremnih za erupciju u bilo koje doba, s mogućim katastrofalnim posljedicama. Većina islanđana se, međutim, navikla na ove uspavane divove u njihovim dvorištima i promatraju ih s rezerviranim strahopoštovanjem i divljenem.

Hodanje po glečerima je iskustvo zbog kojega mnogi putuju velike udaljenosti, ali treba se biti oprezan jer postoje mnoge skrivene opasnosti i ne treba ih ignorirat te krenuti bez temeljite pripreme i savjetovanja s profesionalcima. Iako mogu izgledati pasivni i mirni, glečeri se neprestano kreću i mijenjaju; stvarajući nove pukotine i rupe, stvarajući veliku opasnost za potencijalne penjače i ako mislite da je islandsko vrijeme nepredvidljivo i nepopustljivo – stvari postaju sve ekstremnije na vrhu ledenjaka. Ali ove opasnosti i nepitomo okruženje dodaje izazovu te upotpunjuje iskustvo hodanja po glečerima.

10 najvećih ledenjaka na Islandu:

  1. Vatnajökull
  2. Langjökull
  3. Hofsjökull
  4. Mýrdalsjökull
  5. Drangajökull
  6. Eyjafjallajökull
  7. Tungnafellsjökull
  8. Þórisjökull
  9. Eiríksjökull
  10. Snæfellsjökull