Vukani na Islandu

Vulkanska aktivnost je činjenica života na Islandu, gdje su ljudi naučili živjeti s nedostacima toga no i znatnim prednostima kao što je geotermalna energija i dramatično prirodno okruženje.

Island se nalazi na vrhu Srednje-atlantskog grebena, 40.000 km duge pukotine na oceanskom katu zbog razdvajanja sjevernoameričke i euroazijske tektonske ploče. Čak i danas zemlja raste za oko 2,5 cm godišnje, jer se širi na mjestima gdje se susreću dvije tektonske ploče. Prema tome, zapadni dio Islanda, zapadno od vulkanskih zona, pripada sjevernoameričkoj ploči i istočni dio na euroazijskoj ploči, što znači da Island zapravo leži na dva kontinenta.

Ovo je također jedno od vulkanski najaktivnih područja na Zemlji. U prosjeku, Island doživljava vulkansku erupcijusvakih 5 godina. Od srednjeg vijeka, na Islandu je izbila trećina svih lava koje su prekrile zemljinu površinu. Najveći zabilježeni tijek lave u svjetskoj povijesti dogodio se u Islandu tijekom ljeta 1783., kada je 25 km dugačak niz kratera, Lakagigar, jugozapadno od Vatnajökula, izlilo 14 km3 lave.

Ova geološka aktivnost je isto tako odgovorna i za neke od najdramatičnijih obilježja islandske prirode. Planinski krajolici, crna polja lave i geotermalni bazeni i gejziri rezultat su kontinuiranog međusobnog djelovanja vulkanske aktivnosti i prirodnih elemenata.

Islanđani su na najbolji način iskoristili vulkansku energiju u obliku ogromnih resursa geotermalne energije. Više od 90% stanova na Islandu zagrijava prirodna geotermalna toplina – jedan od najcjenjenijih i najčišćih oblika energije koji postoji. Vruća vrela se mogu naći gotovo posvuda, a vodena talina koju stvaraju podglacijalni vulkani dobar je potencijalni izvor hidroelektrane. Sve ove čiste energije učinile su Island jednom od najmanje onečišćenih zemalja na svijetu.

Uz svu tu snagu koja stoji pod zemljom, sigurnost je glavna briga na Islandu. Sve seizmičke aktivnosti pažljivo se prate i infrastruktura je dizajnirana za rješavanje prirodnih katastrofa. Kao rezultat toga, ozbiljne katastrofe su iznimno rijetke.