Južni Island

Južni Island je dio zemlje u koji dolazi daleko najveći broj stranih posjetitelja jer je upravo ovdje većina onog što Island čini zanimljivim a može se posjetiti tijekom cijele godine. Slapovi, ledenjaci, crne pješčane plaže, visoki planine i hridi, neplodne pustinje i bujna mahovinasta polja definiraju ovu regiju.

U svim godišnjim dobima turisti mogu naći nešto za sebe. U zimi se sunce odbija od biserno bijelog snijega, u dugim mračnim zimskim noćima polarna svjetlost pleše na zvjezdanom nebu i mjesec proviruje iz oblaka. Ovdje tada vlada ljepota, mir i tišina, nezaboravna onima koji je dožive. Izleti po visoravnima i nizinama neopisivi su pustolovni izleti tijekom ljeta i zime.

Od prekrasnih slapova do sjajnih ledenjaka, Južni Island ima sve. Njegova prirodna čuda i glavni grad, zajedno s bogatom kulturom, čine ga vrlo popularnim odredištem. Tri svjetske znamenitosti ove regije – Nacionalni park Þingvellir, vodopad Gullfoss i Geysir geotermalno područje – leže na ruti ‘Zlatni krug’ i stoljećima je obavezno odredište za svakog turista koji dolazi na Island. Nastavljajući dalje prema istoku i bliže obali, posjetitelji mogu pronaći slapove Seljalandsfoss i Skógafoss, nekoliko masivnih glečera, ledenu lagunu Jökulsárlón  i mnoštvo drugih atrakcija.

Bogata povijest i kultura Južnog Islanda opisana je u brojnim informativnim muzejima i izložbama. Mjesta događaja iz islandskih saga ili mjesta geoloških interesa označena su na mnogo načina diljem regije.