Stoljećima je unutrašnjost Islanda bila praktički nepristupačna, teško dostupna, osim odmetnicima koji su se ondje skrivali, te vjerojatno umirali od hladnoće, gladi ili žeđi. Danas je ova, više-manje netaknuta divljina islandskog planinskog središta te regija spektakularnih krajolika, postala pristupačna za širu javnost te se može istražiti pješice, biciklom, na konju ili motornim vozilom preko planinskih putova poput onih na Kjöluru i Sprengisanduru, koji su danas prilično prometni u ljetnim mjesecima.

Dalje istočno, Nacionalni park Vatnajökull doprinosi jasnijem označavanju puteva i staza za vozila. U još nekim brdskim područjima postoje dodatni putevi, ali treba napomenuti da brdske rute mogu biti prilično nerazvijene i rizične ako se ne provjere trenutni uvjeti te je potrebno biti adekvatno pripremljen. Na mnogim izoliranim mjestima, na primjer na glečerima ili na riječnim prijelazima, mogu vrijediti posebne mjere pripravnosti ili posebna oprema, te je obavezno informirati nekoga unaprijed o planovima, a svakako nije preporučljivo nikome da ide sam.

Planinsko područje Islanda je nepripitomljena regija stjenovitih pustinja, nazubljenih vrhova, vulkana, ledenih kapa, dolina i vrućih i hladnih izvora ili potoka prema kojima se uvijek treba odnositi s poštovanjem i pažnjom. Ljeta ovdje su kraća i normalno hladnija nego u nizinama otoka.

Tlo je ovdje kritično oštećeno prekomjernom ispašom i erozijom od naselja, čak i ako su farme rijetko i kratke periode bile smještene u gorju. U svakom slučaju, priroda višljih predjela je jako osjetljiva i posebna da je neophodno saznati koje su staze dostupne te ostati na njima. Led može ostati pod zemljom do sredine ili kasnog ljeta, zbog čega je cestovna uprava zabranila promet na određenim rutama čak u srpnju ili ponekad u kolovozu kako bi se spriječile ozbiljne štete na cesti. Stoga se moraju poštivati ​​svi prometni znakovi i restrikcije, te uvijek voditi brigu za okoliš.

Unatoč svim upozorenjima i sigurnosnim zahtjevima, unutrašnjost Islanda sada je cijenjena kao jedno od najistaknutijih i najljepših mjesta na Zemlji, te privlači mnoge posjetitelje a svakako ispuni očekivanja svih.