Sjeverni Island

Sjeverni Island uistinu je regija kontrasta. Dugačke doline i poluotočići nalaze se između planinskih lanaca, polja lave i glatkih brežuljaka isklesanih rijekama, u velikoj mjeri ovisno o geološkom dobu i povijesti svakog područja. Tu je krajolik s bujnom vegetacijom kao i neplodnim krajolicima. Približavajući se arktičkom krugu na sjevernim geografskim širinama, ponoćno sunce je nadahnjujuće, a zimi su noći duže noći što je idelano za promatranje polarne svjetlosti.

Na sjeveru se nalazi vodeći grad Islanda osim glavnog grada, Akureyri, smješten u blagoj klimi Eyjafjörður fjorda, s prosperitetnom poljoprivredom koja se proteže duž obale i doline. Bogat kulturom i povijesti, Akureyri je šarmantan stari grad s brojnim drvenim stoljetnoim kućama.

Nekoliko sjevernih gradova pokazuje svoju zahvalnost  moru i ribarskoj baštini kroz vrhunske muzeje te pružaju mnoge mogućnosti za promatranje kitova.

U najsjevernijim dionicama Nacionalnog parka Vatnajökull, dojmljiva Ásbyrgi šupljina  i obližnji kanjon Jökulsá pružaju nevjerojatan krajolik, uključujući najsnažniji europski vodopad, Dettifoss. Jezero Mývatn i njegova okolica ističu se širom svijeta zbog svoje raznolikosti pataka, kao i jedinstvenih formacija stijena.