Zapadni fjordovi

Jedna od najcjenjenijih tajni Islanda nesumnjivo je ogromni sjeverozapadni kutak zemlje, zapadni fjordovi. Uglavnom nenaseljena, ali s brojnim šarmantnim selima i farmama sa turističko-ugostiteljskim objektima, ova regija se često spominje u turističkim vodičima kao izvrsno odredište i odlična opcija za svakog ozbiljnog istraživača, kao i one koji se žele odmaknuti od turističkih centara i žele puno mira i tišine.

Brodovi često dolaze dovoljno blizu stijenama na kojima obitavaju ptice te mogu dobiti uvid u život ptica. Sjeverozapadna obala Zapadnog Fjorda, Hornstrandir, ima prekrasan prirodni rezervat pogodan za planinarenje i ovdje se ima mogućnosti približiti divljim životinjama kao što je arktička lisica. Iako je Hornstrandir najpoznatije planinarsko područje, osobito za višednevne trekking ture, zapadni fjordovi također obiluju slikovitim stazama, s dostupnim dobrim kartama i u većini slučajeva vjerojatnosti da se potpuno udaljite od gužve.

Zapadni fjordovi su poznati po promatranju puffin ptica, koje nisu jako plahe pa im se može prilično približiti. Látrabjarg je dramatična morska litica gdje veliki dio svjetske populacije islandskih ptica obitava. Ovo je ujedno i najzapadnija točka Europe. U blizini ove gigantske stijene nalazi se široka crvena plaža Rauðasandur, koja je obojena crvenim školjkama, kao i Patreksfjörður te niz drugih ugodnih sela prema sjeveru. Nezaobilazna atrakcija je i spektakularni Dynjandi, skup slapova s ​​kombiniranom visinom od 100 m.
Tradicija i baština igraju uloge u kulturi regije, primjerice kroz povijesne građevine luke Ísafjörður. Bliska povezanost s oceanom očituje se u regionalnoj kuhinji, a folklor je živopisan u zapadnim fjordima kao i  drugdje na Islandu, uključujući i čudovišta i morska stvorenja, kao i posebnu pozornost posvećenu čarobnjaštvo i čaranju u Hólmavíku, gdje možete posjetiti Muzej islandskog čarobnjaštva i vještičarenja.