Hallgrímskirkja

Hallgrímskirkja se nalazi na uzvisini u središnjem Reykjaviku te je sa svojih 70 metara visine najviša građevina na Islandu. Preporučuje se posjeta crkvenom tornju odakle se pruža predivan pogled na grad.

Izgradnja crkve je trajala gotovo 40 godina, a konačno je otvorena 1986.g. Ispred crkve nalazi se kip vikinga Leifa Erikssona, prvoga europljana koji je stigao u Sjevernu Ameriku, stotinu godina prije Kristofora Kolumba. Kip je dar Sjedinjenih Država Islandu povodom proslave islandskog tisućljetnog jubileja 1930. godine. O njegovoj avanturi na putu u Sjevernu Ameriku, možete pročitati o sagi Erika Crvenog te u grenlandskoj sagi.

Naziv je crkva dobila prema  popularnom islandskom pjesniku Hallgrímuru Péturssonu (1614. – 1674.), koji je bio utjecajan svećenik tijekom luteranske reforme Islanda.

Crkvu je 1939.g. dizajnirao arhitekt Guðjón Samuelsson te ima 1000 sjedećih mjesta. Samuelsson je inspiraciju uzeo od islandskih ruralnih prirodnih oblika. Struktura koju je stvorio oponaša vulkansku lavu koja se hladi nakon vulkanske erupcije. Posjetite crkvu tijekom bogoslužja nedjeljom ili samo da biste dobili najbolji pogled na Reykjavik.

Crkva također ima i velike njemačke orgulje koje su sagrađene 1992. godine i sastoje se od 5 275 cijevi. Svakako planirajte svoj posjet tako da možete vidjeti jedan od brojnih koncerata organiziranih ovdje tijekom ljeta. Nakon koncerta možete kupiti cd u crkvi te ponijeti sa sobom glazbu sa koncerta za uspomenu.

Crkva je otvorena svaki dan i ulaz je besplatan. Posjetitelji trebaju platiti naknadu za vožnju dizalom do zvonika. Ljeti se sav novac od vožnji dizalom nakon 17.00 sati donira lokalnim dobrotvornim organizacijama. Posjetite crkvu u veljači kako biste vidjeli spektakularnu svjetlosnu predstavu u okviru festivala ‘Zimska svjetla’.