Landmannalaugar

Razumljivo je zašto Landmannalaugar područje ima nadimak “Biser središnjeg gorja”.

Planine Landmannalaugera posljedica su stoljetne vulkanske aktivnosti na tom području. Slikovit prirodni krajolik u ovoj sirovoj klimi jednostavno je prekrasan.

Ako idete na Landmannalauger sami, postoji nekoliko stvari koje morate vidjeti, ali imate priliku isprobati neke prirodne aktivnosti ovdje.

Preporučljivo je putovati u visoravni kroz dolinu Pjorsardalur i posjetiti vodopad Hjalparfoss.

Dalje prema zapadu nalazi se, u prošlosti, najozloglašeniji i najaktivniji vulkan Islanda, Hekla, koji je tijekom srednjeg vijeka bio nazivan ‘vratima u pakao’. U posljednjih nekoliko godina vulkan je imao česte erupcije i ostavio je gusti sloj pepela i prašine na krajoliku.

Landmannalaugar je prvenstveno poznat po svojim prirodnim geotermalnim kupkama, pa stoga ima i naziv “Narodno kupalište” (isl. Landmannalauger). Stoljećima je Landmannalaugar služio kao područje skloništa i predaha za umorne putnike koji koriste ove umirujuće izvore kao sredstva za opuštanje nakon napornih izleta. Danas posjetitelji gorja uvijek trebaju ponijeti sa sobom kupaći kostim i ručnik, samo u slučaju da se jedan od tih prirodnih vrućih bazena pojavi duž pješačke staze.