Ledena špilja Skaftafell

Ledene špilje su privremene strukture koje se pojavljuju na rubu ledenjaka. Izgledaju nevjerojatno lijepo iznutra.

Ova je špilja smještena na zamrznutoj laguni Svittyfellsjökull glečera u nacionalnom parku Skaftafell. Stoljetni led koji se spušta niz obronke Öræfajökulla preko Svínafellsjökullskog glečera preobrazio se u ledenjaka pod velikim pritiskom koji gotovo ne sadrži mjehuriće zraka. Nedostatak zraka znači da apsorbira gotovo sve vidljive svjetlosti, osim plavog dijela koji je tada vidljiv golim okom. Međutim, ovaj plavi led može se vidjeti samo pod određenim okolnostima. Može se vidjeti zimi nakon dugih kišnih razdoblja kada se površinski sloj glečera isprao, u ledenim špiljama poput ove i na plutajućim ledenjacima koji su se nedavno prevrnuli.

Ova spilja u ledenjaku posljedica je glacijalnog mlina, ili moulina gdje se kiša i vodena talina na površini ledenjaka kanaliziraju u potoke koji ulaze u ledenjak kroz pukotine. Slap rastvara rupu u glečeru dok se nalupljena voda ispušta prema nižim uzvisinama formiranjem dugih ledenih špilja s izlazom na kraju glečera. Sitnozrnati sedimenti u vodi, zajedno s vjetrom nanešenim sedimentima, uzrokuju da se zamrznuti tok taline pojavi u smeđe-blatnoj boji dok vrh pećine dobiva krasnu tamno-plavu boju.

Zbog brzog kretanja glečera od oko 1 m dnevno na neravnom terenu, ova ledena špilja na kraju je napukla u duboku vertikalnu pukotinu, nazvanu cerrac. To uzrokuje da indirektno dnevno svjetlo uđe u ledenu špilju sa oba kraja što rezultira homogenim osvjetljenjem ledenog tunela.

Špilja je dostupna kroz ulaz na obali od oko 7 metara. Na kraju se stisne na od oko četiri metra širok prolaz. Ledene špilje su općenito nestabilne i mogu se urušiti u bilo kojem trenutku. Sigurno je ulaziti samo zimi kada hladne temperature otvrdnu led. Čak i tada se u špilji čuje konstanti pucketajući zvuk. To se ne čuje zbog toga što će se špilja srušiti, već zbog toga što se špilja kreće zajedno sa samim glečerom. Svaki put kad se glečer pomakne nekoliko milimetara, mogu se čuti glasni zvukovi.