Promatranje kitova na Islandu

Malo mjesta u svijetu nudi mogućnost promatranja kitova kao što je to na Islandu.  Brojne tvrtke nude ture koje uključuju promatranje kitova, te su obično vrlo uspješni u uočavanju tih sisavaca.

Najbolje vrijeme za gledanje kitova na ​​Islandu je od travnja do rujna, kada tamo obitava preko 20 vrsta sisavaca – uključujući orke, minke, grbavice i plavog kita – može ih se promatrati u moru oko otoka. Ostale vrste koje je uobičajeno vidjeti su bijeli kljunati dupin, lučnjak i morski pas, kao i morske lavove te brojne morske ptice.

Dok su izleti na promatranje kitova široko dostupni oko otoka, jedan od manjih gradova koji prednjači u promatranju kitova je Húsavík na sjevernoj obali. Húsavík je na neki način grad pionir u promatranju kitova u zemlji ali čak i na međunarodnoj razini, koristeći tradicionalne i ekološki prihvatljive brodove. Na Islandu, ture i plovila za promatranje kitova uglavnom su manji i osobni.

Ture sa promatranjem kitova rjeđe su u zimskim mjesecima, ali dolaze s bonusom – izvanrednim krajolikom: planine pod snijegom, dugotrajni zalasci sunca te čak šansa da se vidi polarna svjetlost.

Moglo bi se spomenuti i to da, kao i ostali narodi dalekog sjevera, Islanđani već jako dugo izlovljavaju kitove i žele zadržati pravo da odlučuju koje životinje će loviti za meso unutar svoje nacionalne jurisdikcije, baš kao što i druge zemlje dopuštaju ili čak moraju loviti jelene, medvjede i tako dalje. Kitovi snažno utječu na riblje zalihe, koje su ekonomski vitalne za Island. Stoga država obavlja istraživanja, surađuje s znanstvenicima i institutima u drugim zemljama, i strogo regulira kitove i druge izlove kako bi bili sigurni da nisu ugroženi ili da druge životinjske vrste nisu time ugrožene, kao i da se osiguraju humane lovne tehnike.

Nordic Point surađuje sa više ponuđača promatranja kitova na Islandu. Želite li i Vi susret sa kitovima za vrijeme Vašeg boravka na Islandu, javite nam se formularom ispod za rezervaciju.