Vodopad Svartifoss

Svartifoss je vodopad u Skaftafellu, koji pripada Nacionalnom parku Vatnajökull, i jedna je od najpopularnijih znamenitosti u parku a jedan je od najljepših i najposebnijih slapova na Islandu.

Slap je visine 12 metara i vrlo je jedinstven s crnim stuparskim bazaltnim formacijama koje lijepo oblikuju vodopad. Ime “Svartifoss” znači “Crni Vodopad”, a ime dolazi od tamnih stupova lave koji okružuju vodopad. Ovi bazaltni stupovi također su pružili inspiraciju islandskim arhitektima, što se ogleda u crkvi Hallgrímskirkja u Reykjavíku te Narodnom kazalištu.

Sjonarnipa je vidikovac u Nacionalnom parku Skaftafell. Kada se stigne do slapova Svartifoss može se odabrati pješačenje nazad ili nastaviti do vidikovca Sjonarnipa, što se svakako isplati! Odozgo se pruža prekrasan pogled na ledenjak, planine i okolne crne pješčane plaže.
Većina ljudi samo pješačiti do Svartifoss slap i natrag dolje, međutim vidik sa Sjonarnipe čak je i bolji od vodopada a svakako će vam pružiti i neke nevjerojatne mogućnosti za fotografiranje.