Za aktivne putnike koji se žele približiti okolišu, biciklizam je savršen način za iskusiti Island. Najam bicikla je široko dostupan za posjetitelje koji ne mogu ponijeti vlastiti bicikl, a vođene biciklističke ture su dostupne onima koji se žele biti bez brige. Zimske gume sa čavlima mogle bi se pokazati pouzdanima, ovisno o vremenskim uvjetima i stanju na cestama, više ili manje od listopada do travnja, a svjetla i reflektirajuća odjeća nužni su za tmurno vrijeme.

Glavno područje i Akureyri imaju opsežne mreže biciklističkih i pješačkih staza, a mnoga sela imaju barem neke dobro izgrađene staze, osim što uživaju manje prometa. Biciklizam je zdravi, jeftin način za postizanje urbanih atrakcija, uključujući i neke vođene biciklističke ture.

Izvan gradova, međutim, biciklističke staze su neuobičajene, tako da biciklisti obično moraju dijeliti cestu s vozačima. S druge strane, turisti na izdržljivim biciklima mogu probati neke od rijetkih pokretnih cesta ili čak grube tračnice, o kojima se može pitati u svakom području, pa čak i na nekim kartama. Takve opcije često će biti prekrivene zimskim snijegom. Kao i uvijek, vremenske prilike i teren Islanda su neusporedive i izazovne pa bi biciklisti trebali upoznati s uvjetima prije planiranja tog dana, osim što ostavljaju informacije o svojim planovima, kao na SafeTravel web stranici.

Za ljubitelje planinskih bicikala, prijevoz biciklom na Islandu se može činiti kao očigledan izbor. Postoje kilometri praznih planinskih staza, a i glavne ceste nisu baš prometne. Međutim, postoje zapreke: smještaj i prodavaonice su daleko odvojeni i praktički ne postoje u gorju, pa je neophodno voziti puno stvari; jaki vjetrovi, pješčane oluje i vožnja po kiši mogu otežati život biciklistu; ako oštetite svoj bicikl, možda ćete morati pribjeći autobusnom prijevozu da biste došli do najbližeg servisa. Popularnost biciklizma na Islandu raste, a brojni turoperatori nude biciklističke ture s logističkom podrškom za vozila.

Međunarodne zrakoplovne tvrtke naplaćuju naknadu za prijevoz bicikala od oko 50 USD. Pri rezervaciji, svakako navedite da prevozite bicikl, dvaput provjerite sva ograničenja težine i po mogućnosti ga pakirajte u posebno dizajniranu kutiju za bicikle, dostupnu u biciklim dućanima. Oko Islanda možete transportirati svoj bicikl na autobusima uz naknadu između ISK 2.500 i ISK 3000 ako postoji prostor za to, ali od vas se može zatražiti da uklonite pedale i kotače. Island nema mnogo specijaliziranih trgovina, no za popravke većina sela ima verkstaedi (servis).