Prijevoz automobilom na Islandu

Automobilom na Islandu

Vožnja po Islandu jedan je od najboljih načina da posjetitelji istraže Island u svom vlastitom ritmu. Promet je obično rijedak, a rijetko će biti problema sa parkiranjem izvan centra grada Reykjavika. Većina glavnih cesta je popločana; međutim dosta je cesta od šljunke, osobito na planinskim i poljoprivrednim dijelovima te u unutrašnjosti, gdje krajobrazne okolina i nepredvidljive vremenske prilike stvaraju izazov čak i najiskusnijim vozačima, pa se putnicima preporuča oprezno voziti i biti dobro pripremljen prije kretanja na putovanje, te konstantno pratiti trenutno stanje te čak i odgoditi ili promijeniti planova, ako je potrebno.

Minimalna dob za vožnju na Islandu je 17 godina. Svatko tko je te dobi i ima valjanu vozačku dozvolu iz neke druge zemlje, smije voziti na Islandu tijekom ograničenog vremena (do jedne godine).

Posjetitelji koji dolaze na Island putem trajekta mogu dovesti svoje automobile i motocikle, te naravno bicikle. Zelena kartica ili drugi dokaz o osiguranju trećih osoba obvezan je za vozače koji voze svoja vozila na Islandu, osim zemalja iz EU i EEA.

Postoji široka paleta agencija za iznajmljivanje automobila na Islandu. Automobili se mogu rezervirati putem interneta i putem putničkog agenta ili zrakoplovne tvrtke ili, primjerice, po dolasku u zračnu luku, iako je poželjno rezervirati unaprijed kako bi se rezervirala vrsta vozila koju vozač želi. Dostupne su mnoge vrste automobila, uključujući male obiteljske automobile, moćna vozila s pogonom na četiri kotača te motorne kuće.

Islandski cestovni sustav prilično je opsežan, ali jednostavan za navigaciju. Autocesta broj 1, obično poznata kao Ring Road, najčešća je ruta za napraviti krug oko zemlje, pružajući pristup svim vrstama kraćih skretanja s rute putovanja. Cesta Ring Road otvorena je tijekom cijele godine, iako vremenski uvjeti mogu privremeno zatvoriti određene dijelove zimi, a ponekad i ljeti. Većina glavnih autocesta je popločana, ali vozači moraju pratiti stanje i usporiti na vrijeme na mjestima gdje završava pločnik i počinje šljunak, budući da se veliki dio islandskog cestovnog sustava sastoji od šljunčanih površina, osobito u visoravni. Ove površine zahtijevaju posebnu pažnju čak i sa 4WD, ali još više u drugim vozilima i motociklima. Dok većina ovog članka spominje samo automobile, sve stavke se uglavnom odnose i na motocikle.

 Stanje šljunčanih cesta može se jako razlikovati, uključujući rupe, nestabilne labave materijale i ploče za ispiranje. Naravno, šljunčane ceste svakako su zanimljiva pojava ako vozač održava pozitivan, razumni stav i pazi. U svakom slučaju, vozač će morati obratiti pažnju na cestu ispred sebe, smanjiti brzinu po potrebi i držati se na desne strane kod susreta s drugima ili kada netko želi proći.

Dok ovce često slobodno hodaju preko asfaltiranih cesta, to je još više slučaj na neuređenim cestama, tako da vozači moraju paziti na njih te kada primjerice janjci žure majci na drugoj strani ceste. Na istočnom i jugoistočnom Islandu može čak i sob iznenada prolaziti preko puta. Mnogi mostovi i neki tuneli imaju samo jednu traku, tako da se jedan ili više automobila trebaju zaustaviti na vrijeme i pričekati da drugi prođu.

Svi gore navedeni čimbenici znače da će putovanja vjerojatno potrajati duže nego što se očekivalo, ne računajući pauze sa zaustavljanjem i fotografiranjem prekrasnih prizora ili hodanja do veličanstvenih slapova. Stoga, oni koji se ne relaksiraju organiziranoj autobusnoj turneji, moraju uzeti dovoljno vremena za pokrivanje udaljenosti, kako ne bi bili pod stresom zbog nedostatka vremena što može pokvariti godišnji odmor, te čak i do nesreća uslijed povećane brzine vožnje.

Opće ograničenje brzine u urbanim područjima iznosi 50 km/h; u ruralnim područjima 80 km/h na šljunčanim cestama i 90 km/h na asfaltnim cestama. Sigurnosni pojasevi obvezni su za vozača kao i za svakog putnika, a djeca moraju biti osigurana u sjedalicama koje su prikladne za njihovu dob i težinu. Prije vožnje nije dopuštena konzumacija alkohola niti otvaranje boca alkohola u putničkom prostoru. Prednja svjetla ili barem dnevna svjetla moraju biti uključena u svakom trenutku. Vožnja izvan ceste strogo je zabranjena zbog očuvanja vegetacije, tla i krajolika. Postoji iznimka za vožnju na snijegu ili mrazu, ali trebate detaljno raspitati o opremi i mogućnostima za to, a po mogućnosti pratiti iskusne osobe u prikladno opremljenim vozilima. Dok posebni znakovi upozorenja često upućuju na prijetnje koje slijede, poput oštrih zavoja, često nema posebnih naznaka za smanjenje brzine. Svaki vozač ima pravnu dužnost prilagoditi brzinu prema stvarnim uvjetima, u svakom trenutku i svugdje.

Vozilo 4×4 je neophodno je na nerazvijenim cestama u gorju i drugim mjestima gdje se putnici mogu susresti s grubim terenom, stijenama i sl. Gorske ceste ostaju zatvorene zimi, kao što vremenske prilike mogu uzrokovati zatvaranje i drugih cesta.

Kada su vremenski uvjeti ili uvjeti na cestama sumnjivi, poželjno je da putnici ostave informaciju, u zadnjem mjestu boravka, o svojm sljedećem odredištu te kada tamo planiraju stići. Onima koji imaju mogućnost, savjetuje se da se prijave online te ostave pojedinosti o svojim planovima na web stranici SafeTravel. Ako se vozači upozoravaju da ne putuju uopće, ili samo u bolje opremljenim vozilima, onda turisti definitivno moraju čekati bolje vremenske prilike.

Detaljne, ažurirane karte također su važne za odabir odgovarajućih ruta i vrsta ceste, a navigacijski sustavi u većini su slučajevima pouzdani. Dok se barem samoposlužne benzinske postaje nalaze u svim gradovima i na glavnim autocestama, gustoća populacije i udaljenost između postaja se neizmjerno razlikuje. Vozači bi uvijek trebali paziti da imaju dovoljno goriva da dođu do sljedeće stanice.

Posjetite Icelandic Transport Authority, SafeTravel i Icelandic Road i Coastal Administration za daljnje informacije o vožnji na Islandu.