Smješten na sjevernom vrhu otoka Kalsoy, svjetionik Kallur je apsolutno jedno od najatraktivnijih hiking odredišta na Farskim otocima.

Ovdje možete uživati u prekrasnom okruženju i bogatom ptičjem životu a pogled sa svjetionika zaista je prizor za pamćenje. Pohod do svjetionika započinje iz sela Trollanes.  Pješačenje do Kallura dugačko je oko 2,4 kilometra i nudi slikovit pogled na Sjeverne otoke i otok Eysturoy.

Ovo je nevjerojatno mjesto koje se u potpunosti stapa sa ljepotama ogromnog Sjevernoatlantskog oceana. Okružen grubim liticama, prekrivenima slojevima zelene trave, 1oo-godišnji svjetionik Kallur stoji ponosno na hridi a društvo mu prave ovce koje mirno pasu po liticama i tisuće ptica koje ga neprekidno nadlijeću.

• KAKO STIĆI •

Ako odsjedate u Torshavnu, morati ćete autom ići do Klaksvika nekih 1:20 min. Od Klaksvika do Syðradalura na otoku Kalsoy vozi trajektna linija broj 56. Vremena polaska možete pogledati ovdje.  Vožnja trajektom traje nekih 20 min a nakon što ste stigli u luku Syðradalur, ima još oko 16 km vožnje prekrasnim krajolikom do sela Trollanes, koje je polazna točka za hike do svjetionika. Ondje možete parkirati automobil te uputiti se stazom do svjetionika koji je vidljiv sa parkirališta.

No u slučaju da je magloviti dan, što je česta pojava na Farskim otocima, tada treba biti oprezan.

S toalet kabinom s desne strane i parkiralištem iza vas, prošetajte kratkom stazom obloženom srebrnim kantama za mlijeko prema crvenim vratima. Prođite kroz kapiju (sjetite se da je zatvorite iza sebe), a zatim krenite stazom udesno, što odmah postaje relativno strmi nagib dok krećete prema moru – ni pod kojim uvjetima ne smijete krenuti lijevo nakon prolaska kroz crvena vrata i šetnje prema velikom brdu.

Nastavite ovom stazom prema nizu prilično velikih stjenovitih kamenja, a zatim krenite lijevo, prateći donju stazu. U jednom ćete trenutku morati preskočiti mali presušeni potok, ali je uglavnom lagana šetnja po travnatom terenu uz brojne zanimljive ovce za društvo. Ako je vidljivost loša, jedan savjet je uvijek imati more s desne strane (iako je staza na ugodnoj udaljenosti od ruba otoka) dok šetate prema vrhu i Svjetioniku Kallur – ako more nije na vašoj desnoj strana dok se penjete, onda ste negdje pogriješili.

Laganim tempom stigne se od parkirališta do svjetionika za 45 minuta; ne bi trebalo trajati duže od jednog sata.

Putovanja koja će vas možda zanimati: